XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. november 27., péntek

November 27.Lk 21,29-33                       (de az én igéim nem múlnak el)
Ezután mondott nekik egy hasonlatot: „Gondoljatok a fügefára és a többi fára. Amikor már kihajtanak, tudjátok, hogy nemsokára itt a nyár. Így ti is, mihelyt látjátok, hogy ezek mind bekövetkeznek, tudjátok, hogy közel van az Isten országa. Bizony mondom nektek, nem múlik el ez a nemzedék, míg mindezek be nem következnek. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim nem múlnak el.

A természet szemléléséből sokat tanulhatunk. Jézus is szokott időt szánni erre, hogy szemlélje a természet folyamatait, eseményeit. Ezért a prédikációjában sokszor hasonlatokat használ. A mai idézetben Jézus arra hív meg minket, hogy mi is szemléljük a fákat és ezen keresztül tanuljuk meg megérteni a jeleket, az idők jeleit is. Miről ismerhetjük meg, hogy közel van az Isten országa? Egyik biztos jel az, ha beteljesedik Jézus szava. Jézus nyilvános működése alatt már így volt: Jézus szavára engedelmeskedtek a gonosz lelkek, a betegek meggyógyultak, az emberek követték Jézust, ez volt a jel, hogy „közel van az Isten országa”. Jézus föltámadása után, második eljöveteléig sem lesz máshogy. Isten és Jézus szavai nem múlékony, átmeneti szavak, hanem soha el nem múlnak, és idejükben beteljesednek. Bizony mondom nektek, nem múlik el ez a nemzedék, míg mindezek be nem következnek”. A nemzedék, amelyről Jézus beszél, nagyon valószínű, hogy a kortársaié, amely átélte Jeruzsálem megjövendölt pusztulását. Nem a pusztuláson van a hangsúly, vagy azon, hogy Isten akarta volna a rombolást, hanem hogy Isten előre tudja és látja a dolgokat, eseményeket. Mindent, amit kimondott - és ez számunkra elsősorban reményteljes hír -, be fog következni. Van valami, amire biztosan építhetjük az életünket, és ez Jézus igéje. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim nem múlnak el.”
Feladat a mai napra: Igyekszem észrevenni az Isten országának a jeleit, mi az, amin keresztül kifejezi  számomra Isten az ő jelenlétét.