XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. október 3., kedd

Október 3.



Lk. 16,9-13            (Aki a kicsiben hű, az a nagyban is hű)
Azt mondom hát nektek: Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonból, hogyha majd elfogy, befogadjanak benneteket az örök hajlékokba. Aki a kicsiben hű, az a nagyban is hű. Aki a kicsiben hűtlen, az hűtlen a nagyban is. Ha tehát a hamis mammont nem kezeltétek hűen, ki bízza rátok az igazit? És ha a máséban nem voltatok hűek, ki adja oda nektek a tiéteket? Egy szolga sem szolgálhat két úrnak. Mert az egyiket gyűlöli, a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, a másikat megveti. Nem szolgálhattok az Istennek és a mammonnak.”

Jézus folyamatosan tanítja a tanítványokat és minket is. Jó lenne, ha észrevennénk, hogy amikor egy mester szereti a tanítványait, először is arra vágyik, hogy azok túlnőjék őt és továbbadják amit ő tud, a segítséget, a szeretetet és a hűséget. Jézus ebben a bekezdésben megmutatja tanítványainak, hogy egy jó intéző a rábízott javakhoz hűségesnek kell lennie. „Azt mondom hat: Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonnal” más szavakkal az Úr azt mondja nekünk, hogy kezeljük jól a pénzünket. A pénz helyes használata azt jelenti, hogy jót teszünk másoknak. Ez mindenkire érvényes, a gazdagra, szegényre egyaránt. Vagyis ha a kicsiben hűségesek vagyunk a nagyban is azok leszünk. Ha hűségesek vagyunk abban amit csinálunk vagy amit ránk bíznak, akkor hűséges és jó intézők leszünk a nagyobb dolgokban is. Jézus azt mondja a tanítványoknak: „ha tehát a hamis mammonban nem voltatok hűségesek, ki bízza rátok az igazit?” A mi hűségünk, felelősségünk a mások és saját dolgaiban meghatározza, hogy hűek leszünk-e az Isten által ránk bízott örök értékekhez. Ennek tükrében fontos, hogy megkérdezzük magunktól, mire használtuk az anyagi javainkat, a tudásunkat, a tehetségünket, stb. A többiek is kapnak ezekből a javakból? Méltók vagyunk-e a bizalomra a mindennapi kis dolgokban? Jézus azzal fejezi be az evangélium ezen szakaszát, hogy „egy szolga sem szolgálhat két úrnak”, mert a szolgának engedelmesnek kell lennie és szeretnie kell az urat. Emlékezzünk, hogy Jézus a tanítványokat nem szolgáknak, hanem barátainak mondja. Milyennek kell lennie a tanítvány szeretetének és hűségének? És milyennek kell lenni a miénknek, hogy hűek legyünk mindahhoz, amit ránk bízott?
Feladat a mai napra:  A mai napon gyakoroljuk a ránk bízott kis dolgokhoz való hűséget.