XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. február 15., szombat

Február 15.

Jn 13,34-35 (Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást.)
Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást. Arról tudják majd meg rólatok, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt.

Az Ószövetség is tartalmazza az Isten és a felebaráti szeretet törvényét. Jézus mégis újnak nevezi az általa adott szeretetparancsot. Új, mert az Ő szeretete egészen természetfölötti, hiszen azt a szeretet tükrözi, amellyel az Atya őt szerette. (vö. Jn 15,9)
Az új parancs további része az egymás iránti szeretet mértékére vonatkozik. "Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek Ti is egymást!" Ezt a felhívást csupán emberi természetünkre hagyatkozva nem tudjuk megvalósítani, hanem csak úgy, ha a szeretet forrásánál, Jézusnál maradunk. Jézus nagyon is tisztában van azzal, hogy mi lakozik az emberben. De azt is tudja, hogy emberi természetünk arra van teremtve, hogy hozzá hasonlóvá váljon. És ezért adja nekünk parancsba a szeretetet, és hogy úgy szeressünk, ahogy ő szeret minket. Szeretetének legnagyobb bizonyítékát az Oltáriszentségben kaptuk. Folyamatosan szemlélhetjük. Ahhoz, hogy megtanuljunk úgy szeretni, ahogy ő, szükségünk van arra, hogy minél több időt töltsünk az Oltáriszentség jelenlétében, és hagyjuk magunkat szeretni általa. Úgy legyünk ott előtte, hogy átjárhasson minket az ő végtelen és örökkévaló szeretete.
A testvéri szeretet gyakorlásában csak úgy tudjuk megvalósítani a jézusi szeretet mértékét, ha élünk a segítségünkre adott szentségi kegyelmekkel. Jézus nem kér olyat, amit ne tudnánk megtenni ővele közösen. Ezért naponta megújítja köztünk a maga egyetlen áldozatát, hogy szeressen és tápláljon minket. Velünk marad, hogy amire gyengék és képtelenek lennénk, arra az utolsó vacsora bora és kenyere képessé tegyen. Az Eucharisztiában jelenlévő Krisztus ajándéka és a vele töltött idő gyümölcse, hogy az előtte adoráló testvérek az Atya és egymás örömére kedves és szerető közösséggé válhatnak. És ez öröm annak is, aki e közösség tagja.
Feladat a mai napra: Megtanulom e hetedik napra adott szentírási sorokat, és szívemben mindig újra ismételgetem. Amikor pedig találkozom valakivel, próbálom gyakorolni.