XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. június 20., szombat

Június 20.

ApCsel 2,42-46                 (Egy szívvel-lélekkel minden nap összegyűltek a templomban)

Állhatatosan kitartottak az apostolok tanításában és közösségében, a kenyértörésben és az imádságban. Félelem fogott el mindenkit, mert az apostolok révén sok csoda és jel történt Jeruzsálemben. A hívek mind ugyanazon a helyen tartózkodtak, és közös volt mindenük. Birtokaikat és javaikat eladták, s az árát szétosztották azok közt, akik szükséget szenvedtek. Egy szívvel-lélekkel mindennap összegyűltek a templomban. A kenyeret házaknál törték meg, s örömmel és egyszerű szívvel vették magukhoz az ételt.

 

Az első pünkösd után a keresztények a Szentlélektől eltelve odaadóan komolyan törekedtek arra, hogy életre váltsák Jézus Krisztus evangéliumát. Kitartóak voltak az imában, a közösséghez való tartozásban, a kenyértörésben, és az apostolok tanításához hűségesen ragaszkodtak. A testvéri közösség az egymás iránti felelősségben, egységben, és egymás támogatásában nyilvánult meg.

Az ősegyház kenyértörésnek nevezte a szentmisét. Rendszeresen látogatták a templomot is, de a kenyértörést vagyis Jézus keresztáldozatának megújítását házaknál végezték. A kenyértörés szorosan összekapcsolta őket Krisztushoz, akit a zsidók elvetettek. Ezért Krisztus áldozatának bemutatását nem végezhették a templomban. A magukba zárkózás azonban nem volt önző, hiszen küldetésük minden emberhez szólt. A kenyértörés szertartásán való részvétel, a Krisztus testéből és véréből való részesedés már önmagában véve a vele való kapcsolat hirdetése, vagyis tanító tanúságtétel.

A hívek az áldozati lakomán és az imádkozásokban egy szívvel-lélekkel voltak jelen, ami a Szentlélekkel való egységben történt meg. A legfontosabb volt a kenyértörésen való rész-vétel, hiszen itt vették magukhoz Jézus testét és vérét. Az eucharisztikus Jézus hozta létre a szeretet kötelékét, növelte az egyház tagjainak egybe tartozását."Egy kenyér, egy test vagyunk sokan, mivel mindnyájan egy kenyérből részesülünk." írja Szent Pál egyik levelében. (1.Kor,10,17) Az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus kegyelmet ad, fékezi a közösséget széthúzó erőket, gyógyítja a különbözőségből adódó sebeket. Jézus segít, hogy a test cselekedeteivel szemben a lélek vágyai érvényesüljenek. A lélek gyümölcsei pedig a szeretet, öröm, békesség, türelem, jóság és szelídség. (Gal 5.22) Ez erények az egyén és a közösség üdvösségét szolgálják.

Mai napi imámban hálát adok azért, hogy az Egyházhoz, Jézus Krisztus titokzatos testéhez tartozom. Imádkozom az egyház papjaiért és a szerzeteseiért.

 

Feladat a mai napra: Mai napi imámban hálát adok azért, hogy az Egyházhoz, Jézus Krisztus titokzatos testéhez tartozom. Imádkozom az egyház papjaiért és a szerzeteseiért.