XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. június 9., kedd

Június 9.

Mt 23,8-12                         (egy a ti tanítótok, Krisztus)

Ti ne hívassátok magatokat rabbinak, mert egy a ti mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. Atyának se szólítsatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. Tanítónak se hívassátok magatokat, mert egy a ti tanítótok, Krisztus. Aki nagyobb közületek, az a szolgátok lesz. Aki felmagasztalja magát, azt megalázzák, aki megalázza magát, azt felmagasztalják.

 

Kemény lecke. Jézus a sokaság előtt beszél és korholja a farizeusokat és írástudókat. Igazi illemtanóra. Jézus az Atyára és saját magára mutat. Tanulni tőlük kell. Sem a rabbi, sem a tanító nincs olyan képességek birtokában, ami különleges erkölcsi magaslatra emelné őket. Egyedül az istenségben van a teljesség, minden igaz tudás forrása. Olyan tanítókra van szükség napjainkban, akik szolgálatban, alázatosságban mutatják fel az értékeket. Akik tudják a helyüket a társadalomban. Akik jézusi erényekben bővelkednek. Különben előbb-utóbb megszégyenülnek.

Feladat a mai napra: Megfigyelem magamat, hogy mennyire vagyok a helyemen a környezetemben, a családban, a munkahelyen, vagy csak gondolatban. Tudatosítom magamban, hogy Isten szeretett gyermeke vagyok. Kerülöm a színlelet alázatosságot.