XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. január 8., csütörtök

Január 8.



1Jn 4,7-10                       (mindenki, aki szeret, Istentől való és ismeri Istent)

Szeretteim, szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van, és mindenki, aki szeret, Istentől való és ismeri Istent. Aki nem szeret, nem ismeri az Istent, mert az Isten szeretet. Az Isten szeretete abban nyilvánul meg bennünk, hogy az Isten elküldte a világba egyszülött Fiát, hogy általa éljünk. A szeretet nem abban áll, hogy mi szeretjük Istent, hanem hogy ő szeret minket, és elküldte a Fiát bűneinkért engesztelésül.

Sokszor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy minden saját előfeszítésünktől múlik. A sikert magunknak, ügyességünknek, szerencsénknek, tudásunknak tulajdonítjuk be. Akár azt is szoktuk néha gondolni, hogy Isten kötelessége, hogy szeressen minket, mert annyi jót teszünk, annyit imádkozunk, járunk templomban, segítünk a rászorulókon,... János világosan megmondja nekünk: A szeretet nem abban áll, hogy mi szeretjük Istent, hanem hogy ő szeret minket, és elküldte a Fiát bűneinkért engesztelésül. Még mielőtt mi megtehettük volna, Isten tette meg az első lépést, elénk sietett, elküldte a világba egyszülött Fiát, hogy általa éljünk. Megadta nekünk a Szentlelket, hogy ismerhessük és kövessük őt. És ha már Isten előbb szeretett minket, akkor nekünk csak csatlakoznunk kell Isten szeretetébe. Ő a másik embert is szereti. Isten gyermekeit azon lehet felismerni, hogy tudatában vagyunk Isten irántunk való szeretetének, engedjük, hogy ez a szeretet újra és újra legyőzze belső sötétségünket, és rámozdítson minket testvéreink iránti szeretetre. Csak az, aki Isten szeretetében lubickol mondhatja Kis Szent Terézzel: Az egyházban én leszek a szeretet!
Feladat a mai napra: Magammal viszem ezt a szót: Isten előbb szeretett engem. Többször előveszem, és hagyom, hogy hatással legyen rám, különösképpen, ha ítéletek, negatív érzések támadnak bennem.