XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. január 29., szerda

Január 29.

Mt 5,1-12 (Boldogok vagytok, ha… .)
1A tömeg láttára fölment a hegyre és leült. Tanítványai köréje gyűltek, 2ő pedig szólásra nyitotta ajkát. Így tanította őket: 3„Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. Boldogok akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek. 5Boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld. 6Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele. 7Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak. 8Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent. 9Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket. 10Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa. 11Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak és üldöznek benneteket és hazudozva minden rosszat rátok fognak énmiattam. 12Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a mennyben a jutalmatok! Így üldözték előttetek a prófétákat is.

A mai evangéliumi részlet segít nekünk az Oltáriszentségben szemlélni azt a Jézust, aki maga köré hívta tanítványait, hogy hallgassák tanítását. Jézus a boldogságról kezd el nekik beszélni, az igazi boldogságról. De ezt egy egészen új formában teszi. Engem is erre hív most, hogy oda üljek a közelébe, és meghallgassam őt, amint nekem is beszélni akar arról, ami igazán boldoggá tesz. Ebben nekem is új dolgokat szeretne feltárni az emberről. Figyelhetek arra, hogy életével, tanításával mit mond nekem Jézus az emberről. Vajon ki ismer olyan embert, aki nem akar boldog lenni, aki szívében nem vágyna egy boldog életre? Hol és hogyan találhatja meg az ember ez az annyira kívánt boldogságot? Ki a boldog ember? Első hallásra Jézus szavai ütköznek, és feje tetejére fordítják emberi elképzeléseinket. Hogyan lehet boldog az, aki sír? Nem boldog az, hanem szomorú!
Hogyan lehet boldog az, aki igazságtalansággal bánnak el? Az inkább bosszankodik. Mégis, Jézus itt az igazi boldogságokról beszél, rámutat az ember igazi életprogramjára, ami a mondatok első részében még nem megvalósult tényként állít elénk, és a második része által teszi érthetővé. „Boldogok akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.” Jézus itt elsősorban saját magáról is beszél. Ő maga élte a nyolc boldogságot. És amikor rátekintünk az Oltáriszentségben, akkor a nyolc boldogság értelmében boldog Jézust szemlélhetjük. Ő az, aki valóban vigasztalást nyert az Atyánál, ő a szelíd, a tiszta szívű, a lélekben szegény, a békeszerző, az üldözést szenvedő, és aki éhezi és szomjazza az igazságot. De ő az, akié a mennyek országa, aki eltöltődött igazsággal, aki meglátta az Istent, és akié a föld. Az Atyával való szoros kapcsolat az igazi boldogság, gazdagság és biztonság. Jézust szemlélve láthatom, mire vagyok meghívva, mire vagyok teremtve, milyen az igazi ember arca. Mai imádságban kérhetem a kegyelmet, hogy Jézus életét szemlélve felfedezhessem jelenlegi élethelyzetemben azt a boldogságot, amire engem hív, és átélhessem vele. 
Feladat a mai napra: Egy nehéz helyzetben lévő személyért imádkozom, ha lehetséges egy tized rózsafüzért.