XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. január 16., péntek

Január 16.



Mk 12,41-44                     (a szegény özvegy odaadta mindenét)

Ezután leült szemben a kincstárral és figyelte, hogy dob a nép pénzt a perselybe. Sok gazdag sokat dobott be. De aztán jött egy szegény özvegy, s csak két fillért dobott be. Erre odahívta tanítványait, s így szólt hozzájuk: „Bizony mondom nektek, ez a szegény özvegy többet adott mindenkinél, aki csak dobott a perselybe. Mert ők a feleslegükből adakoztak, ez pedig mindent odaadott, ami csak szegénységétől telt, egész megélhetését.”

Ha a mise alatt megfigyelnénk, ki mennyi pénzt dob bele a perselybe, azt mondanák, hogy ez nem illik, rossz viselkedés. Ezért szokatlannak, talán furcsának tűnik, hogy Jézusról éppen azt olvassuk az evangéliumi idézetben: „figyelte, hogyan dob a nép pénzt a perselybe”. Milyen motivációval figyelte meg? Biztos nem kíváncsiságból vagy azért, hogy megítéljen valakit. Jézus, felismerve az emberek szándékát, Isten szemével értékelte az emberek viselkedését. Jézus az özvegyet a tanítványai előtt megdicsérte. „Ez a szegény özvegy többet adott mindenkinél”. Csak a pénz értékéből kiindulva, az özvegy keveset adott, szinte semmit a gazdagokhoz képest. De Jézus nem a többi emberhez hanem az adott lehetőségekhez hasonlítja az adományokat. A szegény asszony odaadta mindenét és megmutatta Istenben gyökerező teljes bizalmát. Ha átadja mindenét Istennek, Isten is majd gondoskodik róla. Olyan szegény szíve volt, mely képes volt Isten kezébe bízni életét. Jézus, mit látsz bennem? Milyen magatartással szoktam anyagi dolgaimból és magamból adni? Adj nekem egy szegény szívet, amely mindent tőled vár.
Feladat a mai napra: Nem csak a feleslegesemből akarok ma adni, hanem abból, ami nekem többe kerül, pl. több időbe, erőbe, megértésbe, vagy akár pénzbe.