XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2016. március 10., csütörtök

Március 10.



Lk 23,27-31: Jézus a siránkozó asszonyokkal találkozik
Nagy tömeg követte, asszonyok is, akik jajgattak és sírtak miatta. Jézus hozzájuk fordult: "Jeruzsálem leányai - mondta nekik -, ne engem sirassatok. Inkább magatokat és gyermekeiteket sirassátok, mert jönnek majd napok, amikor azt fogják mondani: Boldogok a meddők, akik nem szültek, nem szoptattak. Akkor majd unszolni kezdik a hegyeket: Omoljatok ránk! És a dombokat: Takarjatok el! Mert ha a zöldellő fával így tesznek, mi lesz a sorsa a kiszáradt fának?"

Aki szeretetből odaadja életét, azt nem kell megsiratni. – Erről beszél ma nekünk Jézus, aki keresztútján siránkozó asszonyokkal találkozik. Jeruzsálem leányai - mondta nekik -, ne engem sirassatok. Inkább magatokat és gyermekeiteket sirassátok!” Inkább azt kell megsiratni, aki még nem tud szeretni és nem meri odaadni életét szeretetből. Milyen gyönyörűek azok az édesanyák és édesapák, gyermekek és emberek, akik a megváltás örömében, szeretetből másokért áldozatot vállalnak, legyen azért, mert hűséggel és odaadással végzik munkájukat, gondozzák beteg családtagjaikat, rokonaikat, szomszédjaikat, szívükön viselik a közösség javát vagy egyszerűen csak figyelmesek mások iránt. Milyen más az, amikor valaki szeretettel rámosolyog valakire, egy jó szót mond, megköszön egy szívességet, észreveszi a másik intézkedését és tud örülni a jó dolgokért... Jézus erre mondja: ne ezeket sirassátok! Azokat sirassátok, akik erre nem képesek! „Mert jönnek majd napok, amikor azt fogják mondani: Boldogok a meddők, akik nem szültek, nem szoptattak. Akkor majd unszolni kezdik a hegyeket: Omoljatok ránk! ... Mert ha a zöldellő fával így tesznek, mi lesz a sorsa a kiszáradt fának?” Miért mondja ezt Jézus? Arra akarja felhívni az asszonyok figyelmét, hogy ne csak a pillanatnyi helyzetet lássák, hanem az egész életének a kontextusát: Jézus azért jött, hogy megismertesse velünk az Atya szeretetét, és az üdvösségre vezessen minket. Azt akarta, hogy akik látják, higgyenek benne és kövessék őt. Jézus újra átéli saját fájdalmát amivel már korábban megsiratta Jeruzsálemet: magatokat sirassátok, ha még mindig nem értitek meg, miről szól az egész történet! „Bárcsak te is felismernéd - mondta - legalább ezen a napon, ami békességedre volna. De el van rejtve szemed elől. Jönnek napok, amikor sánccal vesz körül ellenséged, bekerít és mindenfelől ostromol... nem hagynak benned követ kövön, mert nem ismerted fel látogatásod idejét.” (Lk 19,42-44). De aki Jézus és a megélt szeretet mellett dönt, az már most megtapasztalhatja a megváltottság örömét.

Feladat a mai napra: Arra figyelek, hogy nem a különféle hangulataim, hanem a szeretet határozza meg a másokkal való találkozást.
--- A lap hátsó oldalát felhasználhatjuk feljegyzéseknek! ---
Este:Visszatekintés a napra: A esti visszatekintést a keresztút nyolcadik stációjának elimádkozásába foglalom. Saját szavaimmal megosztom Jézussal a mai tapasztalataimat, hogyan próbáltam szeretni, hol csüggedtem el. Engedem, hogy Jézus vigasztaló tekintete maradjon rajtam. – „Tekints rám, Uram, Istenem, és hallgass meg! Adj világosságot szememnek... Ne örüljön ellenfelem azon, hogy elestem, hiszen irgalmasságodban bizakodtam, Uram. Segítséged legyen öröme szívemnek, hogy énekeljek az Úrnak, aki jót tett velem..” (Zsolt 13,5-6)