XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2016. december 1., csütörtök

December 1.



1 Jn 1,5-7; 2,6.9-11          (Mit jelent a sötétségben járni?)
Ez az üzenet, amelyet tőle hallottunk és hirdetünk nektek, hogy Isten világosság, és nincs benne semmi sötétség. Ha azt mondjuk, hogy közösségben vagyunk vele és sötétségben járunk, hazudunk, és nem cselekszünk igazságot. Ha azonban világosságban járunk, mint ahogy ő is világosságban van, akkor közösségben vagyunk egymással, és Jézusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől... Aki azt állítja, hogy benne marad, annak úgy kell járnia, ahogyan ő járt. Szeretteim! Aki azt állítja, hogy a világosságban él, de gyűlöli testvérét, az még mindig a sötétségben van. Aki szereti testvérét, megmarad a világosságban, s nem szolgál botrányul másoknak. Aki azonban gyűlöli testvérét, az sötétségben van, a sötétségben jár, és nem tudja, hová megy, mert a sötétség megvakította.

Mit jelent a világosságban élni? János evangélista így tanít minket: Aki azt állítja, hogy benne marad, annak úgy kell járnia, ahogyan ő járt. Isten maga világosság és nincs benne semmi sötétség, hallottuk Jánostól. Akkor mindaz, ami negatív nem fér össze vele. Isten az igazság, a szeretet, a jóság, a szépség, és mindaz amit velünk cselekszik csak igaz, szerető, jó és szép lehet. Nincs igazunk, ha valami rosszat tulajdonítunk Istennek. És saját életünkben? Ha azt mondjuk, hogy közösségben vagyunk vele és sötétségben járunk, hazudunk, és nem cselekszünk igazságot. Mit jelent a sötétségben járni? A sötétség leginkább talán a szeretetlenségben mutatkozik meg, emberi kapcsolatainkban. Milyen könnyen odavágunk egy udvariatlan szót, amikor nyűgösek, fáradtak vagyunk, amikor valaki felidegesített, vagy valamit elrontottam, és mérgelődök. Milyen gyakran kell pont a másiknak „kiszívni lehangoltságomnak a levét”? De én is sokszor áldozata lehetek mások rosszkedvének. Milyen nehéz mások agressziójával szemben higgadtnak maradni! Az ember tele van gyarlósággal. Milyen vigasztalók ezek a szavak: Ha azonban világosságban járunk, mint ahogy ő is világosságban van, akkor közösségben vagyunk egymással, és Jézusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől. Leginkább akkor járok a világosságban, amikor az igazságban járok, amikor beismerem és elfogadom gyarlóságomat. – Jézusom, kérlek tisztíts meg engem bűneimtől, és taníts meg szeretni mint te.
Feladat a mai napra: Megfigyelem szeretőképességemet. Ha ideges vagy nyűgös leszek, odanyújtom Jézusnak és megpróbálom kedvességgel ellensúlyozni.