XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. július 17., hétfő

Július 17.



Lk 8, 1-3                             (Ezután bejárta a városokat s a falvakat)
Ezután bejárta a városokat s a falvakat, tanított, és hirdette az Isten országát. Vele volt a tizenkettő és néhány asszony, akiket a gonosz lelkektől és a különféle betegségektől megszabadított: Mária, melléknevén magdalai, akiből hét ördög ment ki, Johanna, Heródes intézőjének, Kuzának a felesége, Zsuzsanna és még sokan mások, akik vagyonukból gondoskodtak róla.

Pünkösd ünnepével lezáródik a húsvéti idő és folytatódik az évközi időszak, amelyben újból Jézusra, személyére, tanítására és cselekedeteire szeretnénk figyelni. Evangéliumi idézetünk rögtön bevezet minket Jézus aktív életébe: bejárta a városokat s a falvakat, tanított, és hirdette az Isten országát. Lukács evangéliumában itt egy sajátosságára bukkanunk. Pontosan felsorolja, hogy kik mentek vele: a tizenkettő és néhány asszony, akiket a gonosz lelkektől és a különféle betegségektől megszabadított: Mária, melléknevén magdalai, akiből hét ördög ment ki, Johanna, Heródes intézőjének, Kuzának a felesége, Zsuzsanna és még sokan mások, akik vagyonukból gondoskodtak róla. Miért olyan fontos Lukács számára kiemelni, hogy asszonyok is voltak Jézussal? Ennek több oka is van. Az egyik fontos ok, hogy rámutasson arra, hogy Jézus az „emberhez” jött. Az ember a teremtés könyve szerint a férfi és a nő együtt. Jézus korában azonban a nők csak utolsó rangúak voltak, a rabszolgákkal és a gyerekekkel együtt. Jézus ezzel egy prófétai jelt ad: Isten mindenkihez jött, a férfiakhoz és a nőkhöz, és egyformán szereti őket. A feladatok különbsége nem jelent Jézus számára értékbeli különbséget. Mindenkinek megvan sajátos feladata. A nők gondoskodtak róla vagyonukból. Ezt nem csak pénzértékben lehet értelmezni, hanem személyes adottságokban is. És még egy fontos üzenetet hordoz: mind ketten, a férfi is és a nő is meg van hívva arra, hogy Jézus társaságában legyen, hogy őt kövesse, szeresse és szolgálja. Milyen üzenetet hordoz számomra ez a rész? Mire akarja Jézus ma felhívni figyelmemet?
Feladat a mai napra: Átgondolom azt, hogyan követem Jézust és mivel szolgálhatom őt.