XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

Jelen elmélkedés témája:

A következő elmélkedéseket a Ferenc Pápa "Gaudete et exsultate" című apostoli buzdításából vesszük.
A „Gaudete et exsultate” kezdetű apostoli buzdítás, a keresztény ember életszentségre szóló jézusi meghívottságából indul ki, és miközben rámutat a jelen kor veszélyes útvesztőire, kijelöli az evangéliumok ajánlotta utat. Az életszentségre meghívottság mindenkinek szól!

2017. szeptember 12., kedd

Szeptember 12.Lk 13, 18-19                      (Az Isten országa olyan mint egy mustármag
Aztán így szólt: „Mihez hasonlít az Isten országa, mihez hasonlítsam? Hasonlít a mustármaghoz, amelyet egy ember fogott és elvetette a kertjében. Kikelt, és hatalmas fává terebélyesedett, úgyhogy az ég madarai tanyáztak ágai között.”

Jézus a gyógyítás után tanítást ad az Isten országáról. „Mihez hasonlít az Isten országa, mihez hasonlítsam? Jézus küldetésének középpontjában áll az Isten országáról szóló tanítás. Azért jött, hogy szemléltesse, megtapasztaltassa velünk az Isten országát és odavezessen minket. A rózsafüzérnek a világosság titkaiban nem hiába áll a harmadik helyen, azaz középen: Aki nekünk meghirdette az Isten országát. Az Isten országa a legfontosabb valóság, az a hely, ahonnan származunk, és ahová meghívást kaptunk. És ez semmi más, mint az Istennel való közösség. Hatalmas valóságról van szó, Isten mégis csak magjában rejtette el az emberben: Hasonlít a mustármaghoz, amelyet egy ember fogott és elvetette a kertjében. Kikelt, és hatalmas fává terebélyesedett, úgyhogy az ég madarai tanyáztak ágai között.” Isten elvetette országának magját életünk szántóföldjében. Piciny kis magocska, a magok legkisebbje, mely mégis hatalmas fává terebélyesedhet, úgyhogy az ég madarai tanyázhatnak ágai között. Mi ez a valóság? Miért mag formájában van csak jelen bennünk? Mert Isten olyan alázatos, hogy senkire sem erőlteti rá magát. Felkínálja, megadja a lehetőséget minden embernek, de ahhoz, hogy ez a kicsi mag kicsírázzon és növekedjen az ember beleegyezésére és együttműködésére van szüksége. Öntözni és gondozni kell. Azt viszont az embernek kell megtennie az imádság, az istenkeresés, a testvéri szeretet gyakorlása és a hitben és az evangélium szerinti életben való növekedés által. Akkor viszont Isten megadja a növekedést, és annak az embernek az élete valóban nagy fává terebélyesedik. Ezt sok ember életében láthatjuk, egyik gyönyörű példája napjainkban Böjte Csaba ferences atya, hány árva gyermek „tanyázhat ágai között”! De sok más példa is van körülöttünk, és életüknek nincsen más titka mint ez a napi igen Isten terveire, Isten országának kibontakozására. Higgyünk abban, hogy a mi életünkben is lehetséges, ha együttműködünk Istennel.
Feladat a mai napra:  Hol tudnék ma együttműködni Istennel?