XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. június 4., csütörtök

Május 25.


Jn 16,29-33                       (Nem vagyok egyedül, az Atya velem van)
Erre a tanítványok megjegyezték: „Most már nyíltan beszélsz, nem képekben. Így világossá vált előttünk, hogy mindent tudsz, s nincs szükséged rá, hogy valaki is kérdezzen. Ezért hisszük, hogy az Istentől jöttél.” Jézus így felelt: „Most hiszitek? Eljön az óra, s már itt is van, amikor szétszéledtek, ki-ki megy a maga útjára, s magamra hagytok. De én nem vagyok egyedül, mert az Atya velem van. Azért mondtam el ezeket nektek, hogy békességet találjatok bennem. A világban üldözést szenvedtek, de bízzatok, mert legyőztem a világot.”

Jézus tanítványai kifejezik, hogy most hisznek Jézusban, mint az Isten Fiában. Hitükről teljesen meg vannak győződve. Jézus azonban jobban ismeri őket. Tudja, hogy hitüknek még ki kell állnia a próbát, hogy valóban igaznak bizonyuljon. Még nem annyira erős a hitük, hogy a megpróbáltatásban is Jézus mellett maradnának. Ahol a saját életük forog kockán, ott inkább a maguk biztonságát keresik, és Jézust magára hagyják. Jézust viszont ez nem bátortalanítja el. Hűségesen folytatja útját, mivel nincs egyedül: az Atya vele van. De én nem vagyok egyedül, mert az Atya velem van. Ezen alapul élete, nem az emberi ígéreteken vagy azon, hogy az emberek mellette állnak-e vagy sem. Ezért is mondja el Jézus tanítványainak mindazt, ami történni fog, nem pedig azért, hogy azok rosszul érezzék magukat miatta, hanem hogy békességet találjanak. És egyedül Jézusban fognak békességet találni, mivel ő ismeri, és irgalmával ilyennek fogadja el őket. – Hogyan bánunk azokkal a szituációkkal, amikor megígértük valakinek, hogy kitartunk mellette, és ez mégsem sikerült? (Talán Jézusnak is sok mindent megígértünk már.) Vagy amikor valaki nekünk ígérte meg, hogy mindvégig mellettünk fog állni és mégis elhagyott minket? Tanuljuk meg Jézus magatartását, és ne rúgjuk fel a barátságot.
Feladat a mai napra: Amikor egyedül érzem magamat a mai napon, Jézushoz fordulok, és megköszönöm neki, hogy ő mindig velem van.