XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2021. szeptember 25., szombat

Szeptember 25.

 Bölcs16,5-8.10-12

Amikor vad állatok bősz dühe tört rájuk, és veszélyben voltak, hogy a tekergő kígyók marásától elpusztulnak, haragod akkor sem tartott mindvégig. Csak intés céljából, rövid időre ijesztetted meg őket, mert jelt kaptak a szabadulásra, amely törvényed parancsaira emlékeztette őket. És aki odafordult, megmenekült, nem azáltal, amit látott, hanem általad, mindeneknek megmentője által. Ezzel is megmutattad ellenségeinknek, hogy te vagy az, aki minden bajtól megszabadítasz. Fiaidnak azonban még a mérges kígyók fogai sem tudtak ártani, mert irgalmad ellenük szegült és meggyógyította őket. Csak azért érték őket a harapások és azért gyógyultak meg hamarosan, hogy törvényeidre emlékeztesd őket, és hogy el ne merüljenek a megfeledkezés mélységében és el ne tántorodjanak a te jóságodtól. Mert nem gyógyfű, s nem tapasz orvosolta őket, hanem a te szavad, Uram, amely mindent meggyógyít.

 

Hitünk, hitéletünk szempontjából is nagyon fontos kérdés, hogy hogyan viszonyulunk Isten szavához? Mit jelent számunkra az Ige? Milyen szerepet tölt be az életünkbe? Sokat elárul rólunk, hogy hol tartjuk a Szentírásunkat. A polcon porosodik, vagy naponta forgatjuk, olvassuk? Amig csupán egy könyvként tekintünk rá, idegen, elérhetetlen, megfejthetetlen lesz a számunkra. Pedig, annak, aki kutatja az írásokat, egyszerűen megelevenedik az Úr szava. Élő és aktuális lesz annak, aki forgatja, sőt itt a Bölcsesség könyvében azt is olvassuk, hogy „…a te szavad, Uram, amely mindent meggyógyít.” Ez nem üres ígéret, ez tapasztalat. Nem csak az elmúlt évezredekben, évszázadokban, hanem mai is, napjainkban is így van. A biblia szavai megelevenednek, gyógyulást hoznak, megromlott életeket, emberi kapcsolatokat hoznak helyre. De, nem elég a polcon tartani. Időt kell tölteni az Igével. Amikor az írások feltárulnak előttünk, felismerjük, hogy már nem tudunk nélkülük élni, életünk alapjaivá, mozgatórugójává válik. Minden lépésünket, tervünket, cselekedetünket az Úr szavához igazítunk. Életünk problémáira, nagy kérdéseire találunk hathatós, valódi megoldást. Számtalan prédikációt hallottunk már Isten szaváról, annyi irodalmi alkotásban van jelen, de nem kell mást tennünk, mint lépnünk az Úr felé, és tegyük próbára az Ő szavát, Igéjét. Soha, de soha nem fogunk benne csalatkozni. Isten mindenkit meghív ma egy mélyebb kapcsolatra, egy párbeszédre, üzenete, mondandója van a számunkra, amelyet az Ő igéjén keresztül értünk meg. Éljünk ezzel a különös lehetőséggel, meg akar minket ajándékozni, de ezt az ajándékot csak úgy fogadhatjuk el, ha felé nyújtjuk kezünket és átvesszük tőle azt. Addig amíg a kezünk egészen más dolgokkal van tele, nem tudjuk a nekünk készített, személyre szabott ajándékot átvenni, elfogadni. Üresítsük ki a kezünket és a szívünket, hogy legyen helye az ajándékunknak.

Feladat a mai napra: Időt töltök az Igével, kiválasztok egy nem hosszú részt és azzal imádkozom. Engedem, hogy hasson rám, az imádság közben kapott impulzusokat, tapasztalatokat lejegyzetelem.