XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. január 20., kedd

Január 20.



Iz 55,1-3                           (Ti szomjazók, gyertek a vizekre mind)

Ti szomjazók, gyertek a vizekre mind, és bár nincsen pénzetek, siessetek ide! Vegyetek ingyen gabonát és egyetek, vegyetek pénz nélkül bort és tejet. Miért költitek a pénzt arra, ami nem kenyér, és a keresetet arra, ami jól nem lakat? Hallgassatok ide, figyeljetek rám, akkor jót esztek, és kövér falatokban lesz részetek. Fordítsátok ide a fületek és gyertek ide hozzám; hallgassatok rám, és élni fog lelketek.

Az egyháztól távolabb álló személyek sokszor azzal kritizálnak, hogy a keresztény vallás egy önsanyargató, minden jótól megtagadó életmód. Jóllehet, amikor a tisztaságra gondolunk, nekünk is elsősorban a lemondás, önmegtartóztatás jut eszünkbe, és kicsikét savanyú szájízzel gondolunk már a következő böjti időszakra. Mintha Isten mindent elvetne, amit szeretünk. Ez teljes félreértés! Miért lenne rossz, amit ő jónak teremtett? Azon kívül sokkal jobban ismeri az emberi szívet! Hányszor és hányszor ismétli nekünk: Gyertek hozzám! Ti szomjazók, gyertek a vizekre mind! Vagy „Nyisd ki a szádat és én teletöltöm!” (Zsolt 80,11) Tudja, hogy micsoda éhség tölt el minket, hogy mennyire képtelenek vagyunk akár egy percig is kibírni a belső ürességet. Nem a lemondás kedvéért kívánja a lemondást, hanem, hogy igazi táplálékkal táplálkozzunk! Miért költitek a pénzt arra, ami nem kenyér, és a keresetet arra, ami jól nem lakat? Hallgassatok ide, figyeljetek rám, akkor jót esztek, és kövér falatokban lesz részetek. Fordítsátok ide a fületek és gyertek ide hozzám; hallgassatok rám, és élni fog lelketek. Sokszor olyan dolgokkal táplálkozunk, ami csak rövid öröm, és minél többet eszünk belőle, annál éhesebbek leszünk tőle. Ebből alakulhatnak ki különböző szenvedélyek (alkoholizmus, kábítószerezés, de a munkamánia és internetmánia is). Ma arra hív minket, hogy nála töltekezzünk az élet igéjével és jól lakjunk.
Feladat a mai napra: Mi az, amiről csak nehezen tudok lemondani? Mit ad nekem? Felajánlom Istennek, hogy másokat tudjak szeretni.