XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. május 27., szerda

Május 27.



Mt 11,28-30                     (békesség, szelídség)

Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok - én megkönnyítlek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát. Az én igám édes, és az én terhem könnyű.”

A családi békés együttlét az, amit sokan elsőként említenek, amikor kérdezik tőlük, mi számukra fontos a családjukban. Ha annyira értékes a család számára egy békés légkör, a kérdés az, hogyan juthatunk a békességhez, és hogyan akadályozhatjuk meg a széthúzást, az ellenségeskedést a családban és egymással való hadakozást. Szent Pál szerint az utóbbiakban a test cselekedetei válnak nyilvánvalóvá. Akkor fordulnak elő, amikor a test kívánságait teljesítjük. A békesség ezzel szemben a Szentlélek gyümölcse és akkor mutatkozik meg, ha a Szentlélek indításait követjük. Ezért a fontos kérdés az, hogy kitől vezettetjük magunkat, kit követünk a különböző családi helyzetekben, különösen, amikor konfliktusok vannak. Azt csináljuk, amit az érzéseink, sértéseink mondanak vagy azt akarjuk, hogy minden áron nekünk legyen igazunk? Vagy hagyjuk, hogy a Szentlélek Jézus útjára vezessen minket, a békesség és a szelídség útjára? Illúzió az lenne, ha azt hinnénk, hogy létezik egy konfliktus mentes család vagy valamilyen módon elkerülhetjük a vitákat. A békesség elsősorban Isten ajándéka, de az ember közreműködését is igényli. Arra hív minket Jézus, hogy itt a földön építsük vele Isten országát, a családunkban is. Mivel ez fárasztó lehet, arra is hív, hogy menjünk hozzá és tanuljunk tőle. Tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát. Tanuljunk Jézustól, hogyan lehetne a családban egy békés együttlétet teremteni: Ujjongj, Sion leánya! Nézd, közeleg királyod: igaz és győzedelmes, alázatos, szamáron jő, szamár hátán, szamárnak csikaján. … Széttöri a harci íjakat, és békét hirdet a népeknek.” (Zak 9,9-10)
Feladat a mai napra: Arra figyelek, hogyan reagálok, ha ma konfliktus helyzetbe kerülnék, megpróbálok Jézus módjára szelídséggel reagálni.