XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. december 11., péntek

December 11.



Nagylelkűen megosztani másokkal              Lk 1, 49
Mária így szólt: „Nagyot tett velem a Hatalmas.”
1Kir 17,9-16
Amikor Illés a város kapujához ért, épp ott volt egy özvegyasszony - rőzsét szedegetett. Megszólította és azt mondta neki: „Hozz nekem egy kis vizet korsóban, hadd igyam!” Amikor elment hozni, utána szólt: „Hozz egy harapás kenyeret is!” Azt felelte: „Amint igaz, hogy a te Istened él: nincs sütve semmim, csak egy marék lisztem van a szakajtóban, meg egy kis olajam a korsóban. Épp azon vagyok, hogy rőzsét szedjek, aztán megyek és elkészítem magamnak és fiamnak. Megesszük, aztán meghalunk.” Illés azonban így válaszolt neki. „Ne félj! Menj, s tedd, amit mondtál; csak előbb csinálj belőle egy kis lángost, aztán hozd ki nekem; magadnak és fiadnak csak utána készíts. Mert azt mondja az Úr, Izrael Istene: A szakajtó ne ürüljön ki, a korsó ne apadjon el addig, amíg az Úr esőt nem hullat a földre.” Elment hát és úgy tett, amint Illés mondta. S volt mit ennie, neki is, fiának is. A szakajtó nem ürült ki, és a korsó nem apadt ki az Úr szava szerint, amelyet Illés által hallatott.

Mária nagylelkűen megosztja más emberekkel a legdrágábbat: Jézust. Istentől kapta, és nem ragaszkodik hozzá, mintha csak az övé lenne. Néha egy édesanyának nem könnyű más kezébe helyezni saját kis babáját. Féltékenyen óvja. Mária pedig Jézust már méhében megosztja Erzsébettel. Mindkettőjüknek egy mély hitbéli találkozást jelentett. Betlehemben nyitott szívvel befogadta a pásztorokat, minden vendéget, épp úgy mint a bölcseket.
A szareptai özvegyasszony először Illésnek adott a kevés lisztjéből, ez mindene volt. Úgy látszott, hogy neki nem marad belőle semmi, mégis elég lett, sőt már nem apadt el. Mária is nagylelkűen ad, még a kereszten is oda adja Jézust, és cserébe visszakapja Jánost és benne jelképesen, az egész emberiséget. Annak, aki ad, Isten bőven visszaad. „Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is.” (Lk 6,38).
Mária taníts meg minket arra, hogy mindenkivel nagylelkűen megosszuk Jézust és a hitünket.
Feladat a mai napra: Valakivel megosztom ma a hitemet.