XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. január 6., péntek

Január 6.1Kor 13,1-3.8-11.13-14,1a              (ha szeretet nincs bennem, mit sem használ nekem)
Szólhatok az emberek vagy az angyalok nyelvén, ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok vagy pengő cimbalom. Lehet prófétáló tehetségem, ismerhetem az összes titkokat és mind a tudományokat, hitemmel elmozdíthatom a hegyeket, ha szeretet nincs bennem, mit sem érek. Szétoszthatom mindenemet a nélkülözők közt, odaadhatom a testemet is égőáldozatul, ha szeretet nincs bennem, mit sem használ nekem. ... A szeretet nem szűnik meg soha. A prófétálás végetér, a nyelvek elhallgatnak, a tudomány elenyészik. Most megismerésünk csak töredékes, és töredékes a prófétálásunk is. Ha azonban elérkezik a tökéletes, ami töredékes, az véget ér. Addig megmarad a hit, a remény és a szeretet, ez a három, de közülük a legnagyobb a szeretet. Törekedjetek a szeretetre.

Az elmúlt napokban az életről elmélkedtünk, mely maga olyan gyönyörű, nagy kincs, amivel Isten ajándékozott minket. És amellyel jól élnünk kell. Nem arra vagyunk hívva, hogy napokkal töltsük az életet, hanem élettel a napokat. Mi pedig az, ami inkább ad életet a napoknak, mi ad ízt, értelmet életünknek? Sok mindenre törekedhetünk, szeretnék elérni életünkben, a lelki életünkben is, amitől várunk elégedettséget, teljesítést. A fönti idézeten Szent Pál említi különleges tehetségeket, amelyek az ember szemében kívánatosaknak tűnhetik. Pál viszont hangsúlyozza, hogy szeretet nélkül, ezek igazan nem használnak semmit. Ha szeretet nincs bennem, mit sem érek. Ha szeretet nincs bennem, mit sem használ nekem. Mert csak a szeretet az, amely valójában ad értelmet az életnek. A libanoni-amerikai író Khalil Gibran ez a valóságot úgy fogalmazza meg: „Az élet szeretet nélkül olyan, mint egy fa virágok és gyümölcsök nélkül. A szeretet szépség nélkül olyan, mint a virág illat nélkül.” Gondolkodjunk el ma újra azon, mi számomra az életemben a legfontosabb, a legkívánatosabb? Mire törekedek életemben? A szeretetre? Hogyan fogalmaznám én ez: Az élet szeretet nélkül olyan, mint ... .
Feladat a mai napra: Eldöntöm, hogyan tudnám ma a szeretetre törekedni.