XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. augusztus 31., csütörtök

Augusztus 31.



Lk 12, 16-21                      (Az esztelen gazdag)
Példabeszédet is mondott nekik: „Egy gazdag embernek bőséges termést hozott a földje. Így okoskodott magában: Mit tegyek? Nincs hová gyűjtsem a termésemet. Tudom már, mit teszek: lebontom csűreimet és nagyobbakat építek, oda gyűjtöm majd a termést és minden vagyonomat. Aztán majd elégedetten mondom magamnak: Ember, van annyid, hogy sok évig elég! Pihenj, egyél, igyál, s élj jól! - Ám az Isten így szól hozzá: Esztelen, még az éjjel visszakérik tőled lelkedet. Amit gyűjtöttél, kire marad? - Így jár az, aki vagyont halmoz fel magának ahelyett, hogy az Istenben gazdagodnék.”

A gazdag ember gondolkodása ebben a bibliai szakaszban nagyon modernnek tűnik: ha kicsi lett a hely, építsünk nagyobbat, ha túltermelés van, invesztáljunk, bővítsük a készletet, fejlesszünk, stb. Modern cégeknél manapság ez így működik. Ha a saját ország nem elég, akkor külföldre mennek. Az a fő, hogy minél nagyobb legyen a hozam. Mihez? Hát leginkább, hogy a vezetőség jól megéljen belőle, hogy hátradőlhessenek elnöki székükben és azt mondhassák maguknak: Ember, van annyid, hogy sok évig elég! Pihenj, egyél, igyál, s élj jól! És Isten a mai embernek ugyanazt válaszolná, mint ennek: Esztelen, még az éjjel visszakérik tőled lelkedet. Amit gyűjtöttél, kire marad? - Így jár az, aki vagyont halmoz fel magának ahelyett, hogy az Istenben gazdagodnék.” Ebben a részben láthatjuk, hogy ez a gondolkodás nem is modern, hanem hogy az ember mindig is így gondolkodott. Célja a jólét. Kinek nem lenne ez a célja, hogy meglegyen a szükséges anyagi keret és biztonság az életéhez? Ezzel nincs is semmi baj, Jézus ezt nem is kifogásolja. Sosem tiltotta meg. Nem kívánja tőlünk, hogy nyomorogjunk vagy nincstelenek legyünk. Hanem arra hív minket, hogy Istenben is gazdagok legyünk. Ennek a gazdag embernek a gondolkodása azt sugározza, hogy csak magára számít. Isten nem fordul elő gondolkodásában. Pedig ő az, akivel a végén találkozni fog. Ő kéri majd vissza életét. És akkor mit fog felmutatni? Úgy látszik, az anyagi vagyon semmit sem számít Isten előtt. A mennyországba nem viheti magával. Kire marad akkor? Érdemes olyannak gyűjtésébe erőt fektetni, ami a végén másokra marad? Nemde olyant is érdemes lenne gyűjteni, amit magammal vihetek? Mit jelent Istenben gazdagodni? Persze jó a vagyon, de ha miatta kapcsolatok mennek tönkre mit ér? Viszont, ha vagyonomat arra használom, hogy az embertársaimmal törődjek, akkor már Istenben gazdagodom. Mert végső sorban bennük Őt szeretem.
Feladat a mai napra:  Konkrét cselekménnyel Istenben akarok gazdagodni.