XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. szeptember 13., szerda

Szeptember 13.



Lk 13, 20-21                      (Az Isten országa hasonlít a kovászhoz)
Majd folytatta: „Mihez hasonlítsam Isten országát? Hasonlít a kovászhoz, amelyet vett az asszony, és belekeverte három mérő lisztbe, és az egész megkelt tőle.”

Jézus egy másik példát is mondott az Isten országáról: Hasonlít a kovászhoz, amelyet vett az asszony, és belekeverte három mérő lisztbe, és az egész megkelt tőle. Másik aspektusa ez az Isten országának. Itt már nemcsak arról van szó, hogy együtt kell működni Isten terveivel, hanem a világban való funkciójáról szól. Aki már sütött kalácsot vagy kenyeret tudja, hogy valóban csak kicsi mennyiség élesztő vagy kovász kell ahhoz, hogy a tészta megkeljen. És milyen szerepe van a kovásznak vagy élesztőnek? Ha ugyanabba a lisztes, vizes esetleg olajos, vajas keverékbe nem teszünk bele kovászt vagy élesztőt, akkor egy kemény, lapos lepény lesz belőle. A kovász és az élesztő könnyű és puha állaggá változtatja ezt a keveréket. Nemesebbé válik, jobb ízt ad a kenyérnek, süteménynek. Érdemes egyszer sütés közben szemlélni ezeket a folyamatokat. Jézus szerint sokat árul el az Isten országáról. Hiszen ahol valaki igent mondott Isten terveire, ott kibontakozik benne az Ő országa. Talán még egy fontos velejárója, hogy a kovász nemcsak a lisztnek egy részét keleszti meg, hanem az egészet. Így van azzal az emberrel is, aki az evangélium útjain akar járni. Ahol egyszer elkezdjük megváltoztatni az életünket az evangélium értékei szerint, ott egyre több dolgot fedezünk fel önmagunkban, amit szintén bele kell vonni, hogy életünk egy egység legyen, nem pedig két világ keletkezzen bennünk: az Isten világa és a világ világa. Fokról fokra mindent át kell, hogy járjon. És pont ebben történik életünk megújulása. És a gyönyörű benne nem csak az, hogy az ember élete megújul, hanem vele együtt a körülötte lévő társadalom is, ahogyan Szárovi Szt. Szerafim mondta: „Találd meg a békét, és ezren fognak megtérni körülötted.” Kérjük a Szentlélek segítségét, hogy az evangélium kovásza egyre jobban átjárhassa életünket és hozzájárulhassunk társadalmunk megújulásához.
Feladat a mai napra: Hogyan lehetnék a béke kovásza a mai napon?