XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. szeptember 7., csütörtök

Szeptember 7.



Lk 12,54-59                       (azt időt miért nem tudjátok felismerni?)
Aztán a néphez fordult: „Ha azt látjátok, hogy nyugat felől felhő kerekedik, mindjárt mondjátok, hogy eső lesz, s ez be is válik. S ha azt látjátok, hogy délről fúj a szél, arra következtettek, hogy hőség lesz, és ez be is következik. Képmutatók! A föld meg az ég jeleiből tudtok következtetni. Hát ezt az időt miért nem tudjátok felismerni? Miért nem ítélitek meg magatok, hogy mi az igazságos? Amikor ellenfeleddel a bíróságra tartasz, útközben igyekezzél megegyezni vele, nehogy a bíró elé hurcoljon, és a bíró átadjon a poroszlónak, a poroszló meg börtönbe vessen. Mondom neked, nem szabadulsz ki, míg az utolsó fillért is meg nem fizeted.”

A mai idézetben Jézus szemére vetette a népnek, hogy az időjárás jeleit jól tudják értelmezni, de az idő jeleit nem tudják felismerni. És ezt a kérdést teszi fel nekik: „Miért nem ítélitek meg magatok, hogy mi az igazságos?” Ha képesek megmondani, mi következik a felhőből és a szélből, miért nem tudnak következtetni, mi következik Jézus fellépéséből, hirdetéséből, csodajeleiből. Jézus elvárja, hogy mindkettőre képesek legyünk, és megértsük az idő jeleit is. Miért nem jöttünk rá magunk, mi az igazságos? Mert ahhoz az isteni látása kell, vagy legalább egy tiszta szív. Kérni kell, hogy Jézus segítsen nekünk abban, hogy ugyancsak jól értelmezzük a mai idő jeleit is.
Utána kapcsolódva Jézus arra utal, hogy arra mutat az idő, hogy megbékéljünk ellenfeleinkkel. Most van a kiengesztelődés ideje. Azokkal az emberekkel kell megegyezni, kiengesztelődni, akik ellenségeink vagy akikkel még nem mindent „tisztítottunk” meg. Csak most, az úton van annak az ideje, mivel nem tudjuk, mikor jön el számunkra vagy a másik számára a halál órája, mikor kell a bíró elé állnunk. Úgy kellene éljünk, hogy minden pillanatban készen álljunk Jézus eljövetelére; hogy megtalálhasson bennünk egy kiengesztelt szívet. Ehhez segíthet, hogy minden este arra figyelünk, vajon békétlenségben élünk-e valakivel és próbálunk, mihelyt csak lehet, a másikkal kiengesztelődni.
Feladat a mai napra:  Ha régóta halogatom, hogy valakivel megbékéljek, tegyem meg ma annak az első lépését.