XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2019. december 1., vasárnap

December 1.

Iz 2, 1-5; Róm 13, 11-14; Mt 24, 37-44
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Amikor az Emberfia eljön, ugyanaz történik, mint Noé napjaiban. A vízözön előtti napokban az emberek ettek, ittak, nősültek és férjhez mentek –, egészen addig a napig, amikor Noé beszállt a bárkába. Semmit sem sejtettek mindaddig, míg be nem következett a katasztrófa, és a víz el nem sodorta mindannyiukat. Így lesz ez akkor is, amikor az Emberfia eljön. Ha akkor ketten lesznek kint a mezőn, az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Ha két asszony őröl a malmával, az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Virrasszatok tehát, mert nem tudhatjátok, mely napon jön el a ti Uratok! Mert nyilvánvaló, hogy ha a ház gazdája tudná, hogy melyik órában jön a tolvaj, fenn virrasztana, és nem hagyná, hogy betörjenek a házba. Legyetek tehát ti is készen, mert az Emberfia abban az órában jön el, amikor nem is gondoljátok.

Advent első vasárnapja van. Az új egyházi év a mai nappal elkezdődik. Igen, Jézus születésével valami egészen új kezdődött a világtörténelemben. Jézus születésekor valami egészen nagy eseménynek kell történnie a szívünkben is. A Vele való találkozás és benne Isten Fiának a felismerése életem legfontosabb pillanata lehet. De erre a találkozásra fel kell készülni. Mert ha nem készülök fel, vagy ha egész másra készülök Adventben, akkor nem jön létre a találkozás, hiába csillog-villog minden körülöttem.
Szent Pál azt is megmondja a mai Szentleckében, hogy nincs vesztegetni való idő: „Üdvösségünk közelebb van, mint amikor hinni kezdtünk! Múlóban az éjszaka, elközelgett a nappal.” Azt is egyértelműen és szemléletesen megfogalmazza, hogy mi a teendőnk: „Vessük hát le a sötétség tetteit, és öltsük fel a világosság fegyvereit! Éljünk becsületesen, amint az a nappalhoz illik…”
Most még csak egy gyertya ég az adventi koszorún, de már ez a parányi fény is megtöri a sötétséget. Reményt ad nekünk, hogy érdemes várakozni és készülődni, mert közeledik a Megváltó születésének napja. Advent a bűnbánat ideje, a virrasztás, a várakozás ideje. Ebben a kegyelmi időben különösen is meg kell ragadnunk minden olyan lehetőséget, amely növeli hitünket, kinyitja szívünket, megtisztítja látásunkat, hogy karácsonykor létrejöjjön a találkozás a kisded Jézussal, megváltó Királyunkkal.
Még egy nagyon fontos üzenetet kapunk a mai evangéliumból, Máté apostol könyvéből: „Virrasszatok tehát, mert nem tudhatjátok, mely napon jön el a ti Uratok!” Advent elején még úgy gondolhatjuk, hogy van időnk, hiszen napra pontosan tudjuk, mikor lesz Karácsony. Először elrendezzük dolgainkat, vásárolunk, takarítunk, főzünk, sütünk. Talán betervezzük azt is, hogy el fogunk menni roráté misére, elhatározásokat teszünk, hogy rendszeresebben fogunk imádkozni, elvégezzük majd a karácsonyi szentgyónásunkat, örömet szerzünk azoknak az ismerőseinknek is, akik nem tudják viszonozni… aztán egyszer csak itt van a karácsony, és mi még nem vagyunk készen. Mert sok mindennel törődtünk ahelyett, hogy a legfontosabbra koncentráltunk volna. Most, ma kell elkezdeni a készülődést! (Homor Ferenc)
Feladat a mai napra: Ezen a héten minden nap egy kicsit több időt töltök imádkozással és kérem: jöjj el Uram Jézus az életembe, a szívembe.