XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2013. október 31., csütörtök

Október 31.

Zsolt 85,2-3.5.8-14           (szociális jólét, béke)

Kegyelmedet, Uram, kiárasztottad földedre, Jákob sorsát jóra fordítottad. Néped bűnét megbocsátottad, minden vétkét betakartad. Teremts újjá minket, Istenünk, tedd félre neheztelésedet, Szabadítónk! Mutasd meg, Urunk, irgalmadat, adj nekünk kegyesen szabadulást! Hadd hallom, mit hirdet az Úr, a mi Istenünk! Valóban, ő a békét hirdeti. Békét népének és minden szentjének, mindenkinek, aki szívből megtér hozzá. Igen, közel az üdvösség azokhoz, akik őt félik, s dicsőség lakik majd földjükön. Az igazság és a hűség találkoznak, az igazságosság és a béke csókot vált. A földből kisarjad a hűség, az égből igazságosság tekint le. Igen, az Úr kiárasztja áldását és földünk meghozza termését. Igazságosság jár előtte, és béke a lába nyomában.

„Másodszor a közjó igényli közösségének szociális jólétét, gyarapodását. A gyarapodás az összes társadalmi kötelezettség foglalata. Ugyancsak a tekintélyre tartozik, hogy a közjó érdekében válasszon a részleges javak között. De mindenki számára hozzáférhetővé kell tennie azt, amire a valóban emberi élethez szüksége van: az élelmet, a ruházatot, az egészséget, a munkát, a nevelést, a kultúrát, a megfelelő tájékoztatást, a családalapítás jogát stb. (II. Vatikáni Zsinat: Gaudium et spes, 26.) (KEK1908). Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mennyire élünk vagy élünk vissza ezekkel a jogokkal, pl. ott, amikor családalapítás elleni jogokat követelnek a hatóságoktól, mint pl. az abortusz jogát. Vajon mindenki számára hozzáférhetők-e az alapvető emberi jogok? És mit teszünk annak érdekében, hogy mindenki számára hozzáférhetővé váljon pl. a munkavállalás joga. Mennyire várjuk a hatóságoktól, hogy megtegyenek mindent az emberek érdekében, és mennyire keressük annak a lehetőségét, hogy mi is hozzásegítsünk ahhoz, hogy megteremtődjön, valóra váljon mindenki számára? Sokszor úgy tűnik, mintha azt várnánk, hogy felülről oldjanak meg mindent, pedig mi is aktívan hozzájárulhatunk az ország alakulásához, sőt felelősséggel tartozunk nemzetünk jólléte iránt. Keresztény értékeink megkövetelik tőlünk, hogy felelősséggel vegyünk részt a társadalmi életben, és együtt munkálkodjunk a szeretet, a béke és az igazságosság országának létrehozásán.
„Végül a közjó magában foglalja a békét, vagyis az igazságos rend állandóságát és biztonságát. Föltételezi tehát, hogy a tekintély tisztességes eszközökkel biztonságot nyújt mind a társadalom, mind tagjai számára. Biztosítja a jogot a törvényes, személyes és kollektív önvédelemhez.” (KEK1909).

Feladat a mai napra: Átgondolom, milyennek szeretném látni Magyarországot, és mi az a kis lépés, amivel hozzájárulhatok ahhoz, hogy olyanná váljon, és ezt meg is valósítom.