XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. december 16., szerda

December 16.



Lk 1, 53; Iz 55,1-3            (Mária Isten szava után éhezik)
Az éhezőket javakkal töltötte el, de a gazdagokat üres kézzel küldte el.

Ti szomjazók, gyertek a vizekre mind, és bár nincsen pénzetek, siessetek ide! Vegyetek ingyen gabonát és egyetek, vegyetek pénz nélkül bort és tejet. Miért költitek a pénzt arra, ami nem kenyér, és a keresetet arra, ami jól nem lakat? Hallgassatok ide, figyeljetek rám, akkor jót esztek, és kövér falatokban lesz részetek. Fordítsátok ide a fületek és gyertek ide hozzám; hallgassatok rám, és élni fog lelketek. Örök szövetséget kötök veletek, a Dávidnak megígért irgalom jegyében.

Kérdeztem Máriától imádságban, hogy mire éhezett? Volt-e valami, amin elmélkedett a szívében? Lukács evangéliumában azt olvassuk, hogy Mária megőrizte a szavakat, dolgokat, helyzeteket a szívében: „meg mind emlékezetébe véste szavaikat és szívében egyeztette“. (Lk 2,19.50) Mária nem arra a kenyérre vágyott, ami a gyomrot tölti meg, hanem ami a lelket.
Azon elmélkedett, hogy szeretné, ha Isten még közelebb lenne az emberekhez és éreznék és tudnák, hogy Isten meghallgatja őket. Arra vágyott, hogy az emberek megszabaduljanak saját „gazdagságuktól”: a gőgtől, az önállóságba vetett hitüktől, a másoktól való különbözőség tételtől, az individualizmustól, mások szándékos kihasználásától, eltaposásától, a rászorulók magukra hagyásától. Ezek a dolgok ugyanis az embereket nem töltik be, ürességet és elégedetlenséget hagynak maguk után. Ha az emberek megszabadulnak ettől a „gazdagságtól”, akkor egy nagyobb, Istentől származó gazdagságra lesz hely bennük. Amikor a leghatalmasabb jóság van az emberekben: Isten, aki maga a szeretet, akkor ezeket az emberi javakat, mint pl. tehetségeiket, tárgyaikat, pénzüket stb. megosztják egymással. Mert a leghatalmasabb gazdagság lesz az övék, a szeretet, és annak a tudata, hogy Isten elfogadja és szereti őket. Szemlélve ezt az idézetet, láttam, hogyan örvendezik Mária, mert Isten betöltötte őt, a legnagyobb jóval, rábízta a gyermek Jézus életét és azt, hogy ő szülje meg ezt a gyermeket. Örvendezik, hogy Isten velünk van Fia által. Mária kinyújtotta a kezét és megnyitotta a szívét Isten felé, hogy Isten töltse be őt, és felénk is kinyújtotta a kezét, hogy odaadja nekünk fiát, Jézust.
Feladat a mai napra: A mai napon arra gazdagságra hív minket Mária, hogy üresítsük ki magunkat és másfajta gazdagsággal töltekezzünk. Milyen lépéseket tudok tenni ezért?