XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. december 15., kedd

December 15.



Sof 3,9-13             (Mária a lélekben szegény)
Igen, akkor majd tiszta ajkat adok a népeknek, hogy mindannyian segítségül hívhassák az Úr nevét, és egy szívvel szolgáljanak neki. 1Etiópia folyóin túlról is hoznak majd nekem áldozatot az én híveim. Azon a napon nem kell majd szégyenkezned a tetteid miatt, amelyeket ellenem elkövettél. Mert akkor majd eltávolítom körödből, akik gőgösek s hivalkodnak. Nem fogsz többé kérkedni szent hegyemen. Nem hagyok meg belőled, csak egy szerény kis népet, amely az Úr nevében reménykedik: Izrael maradékát. Nem művelnek többé gonoszságot, nem beszélnek hazugságot, nem lelsz majd csalfa nyelvet a szájukban. Legelnek, letanyáznak, és senki sem zavarja meg őket.

Máriáról tudjunk mondani: Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa“.(Mt. 5,3) mivel benne az Isten Fia, „a mennyek országa“ van. Ő tartozott Jahve szegényei, az un. „anawim”, Izrael népének kis része, a kicsik közé, és Isten rájuk tekintett és akarta, hogy Fia ott szülessen. Isten a szegények oldalán van, akik lélekben szegények, de Istenben gazdagak, egy különleges szeretetben gazdagok: Isten szeretetében. Mert ez a szeretet megszabadítja életüket attól, amit a világ gazdagságként és értékként mutat be: elsősorban a pénztől, a hatalomtól, a tekintélytől, ahol a személy, az élet csak második helyen van. Amikor Isten igazi szeretete a szívünkben van, akkor nem sérül meg sem a mi életünk, sem másoké, sem pedig a természet. Ez a szeretet átalakítja saját életünket, hogy mások számára igazi testvérekké váljunk. „Nem hagyok meg belőled, csak egy szerény kis népet, amely az Úr nevében reménykedik: Izrael maradékát. Nem művelnek többé gonoszságot, nem beszélnek hazugságot, nem lelsz majd csalfa nyelvet a szájukban. Legelnek, letanyáznak, és senki sem zavarja meg őket“. (Szof 3, 12-13)
Ferenc pápa a lélekben szegények boldogságáról szóló magyarázatában azt mondja: „a görög ptókhosz (szegény) jelzőnek nem csupán anyagi jelentése van, hanem „koldust” is jelent. Összefügg a zsidó anawim fogalommal, amely „Jahve szegényeit” jelenti, s ez alázatra, korlátaink és létünk szegénységének tudatosságára utal. Ők, az anawim, bíznak az Úrban, tudják, hogy tőle függenek” (Ferenc pápa üzenete a XXIX. Ifjúsági Világnapra).
A mai napon a boldog Szűz Mária meghív minket arra, hogy boldogok legyünk. Mint Ő, hordozzuk mi is a szívünkben Isten szeretetét, irgalmasságát: „mert övék a mennyek országa”.
Feladat a mai napra: Mivel akarja Isten gazdagítani a szívemet? Mikor voltam boldog? Milyen boldogságot mutat meg nekem Mária? Megoszthatom gazdagságomat családtagjaimmal, a rászorulókkal.