XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. június 15., csütörtök

Június 15.



Lk 4,38-39                         (Fölé hajolt, parancsolt a láznak)
Jézus a zsinagógából kijőve, Simon házába ment. Simon anyósa magas lázban feküdt. Szóltak neki miatta. Fölé hajolt, parancsolt a láznak, és az nyomban elhagyta. Mindjárt fel is kelt és kiszolgálta.

Eddig Lukács evangélista még nem hozta szóba Simont. Most halljuk, hogy Jézus egy Simon nevű embernek a házába ment és anyósát magas lázából meggyógyította. Abból indulunk ki, hogy az itt említett Simon azonos azzal a Simonnal, akit Jézus az ötödik fejezetben követésére hívott, az apostol Péterrel. (A bibliában található felírás így is hangzik: Péter anyósának meggyógyítása.) Mivel nem tudjuk, milyen kapcsolat volt már Jézus és Péter között, nem abból következtetünk, hogy most Péter kedvéért történt meg a gyógyítás. Más itt a fontos. Az első betegség, amelyet Jézus a Lukács evangéliumban gyógyít, egy mindennapi betegség, nem egy rendkívüli vagy „nagy” betegség. Nem az a fontos, hogy Jézus tud-e egy nehéz betegséget meggyógyítani, és hogy a csoda miatt az emberek hisznek benne, hanem az, hogy Jézus a mindennapi bajainkkal foglalkozik. Jézusnak az egyes ember fontos, gondjaival. Amikor szóltak Jézusnak a lázas anyós miatt, Jézus azonnal segítséget nyújtott. A másik személy áll a középpontban, nem Jézus „csoda-képessége”. Milyen jó lehetett annak a háziasszonynak, hogy újra tudta munkáját végezni, ezáltal szeretetét kifejezni. Jézus ma is gondoskodik rólunk. Kis, nagy bajainkkal, gondjainkkal fordulhatunk hozzá. Mindenki köztünk neki is fontos. Merjük neki mondani, mi nyomja szívünket; és engedjük, hogy nyújtsa segítségét.
Feladat a mai napra:  Figyelek arra, ki az, aki környezetemben valamilyen lázban szenved, hogyan nyújthatok segítséget?