XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. június 15., csütörtök

Június 23.



Lk 5,29-32                         (nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket)
Lévi a házában nagy lakomát rendezett neki. Nagyon sok vámos és más ember együtt ült vele az asztalnál. A farizeusok és az írástudók emiatt zúgolódtak. „Miért esztek és isztok együtt a vámosokkal és a bűnösökkel?” - kérdezték tanítványaitól. Jézus adott nekik feleletet: „Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek. Mert nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket, hogy megtérjenek.”

A történet folytatódik. Lévi később a házában nagy lakomát rendezett Jézusnak. Nagyon sok vámos és más ember együtt ült vele az asztalnál. Milyen nagy örömöt jelenthetett Lévinek az új élethelyzete, hogy a barátaival meg akarta osztani! De azt láthatjuk, hogy az akkori zsidóknak furcsa volt Jézust együtt látni a vámosokkal és bűnösökkel. Jézust, akit prófétának tartottak, tanítónak, Isten előtt tiszta és igaz embernek. Hogyan közösködhetett tisztátalanokkal? A farizeusok és az írástudók emiatt zúgolódtak. „Miért esztek és isztok együtt a vámosokkal és a bűnösökkel?” - kérdezték tanítványaitól. Érdekes, hogy a tanítványoktól kérdezik, és nem magától Jézustól. Féltek volna Jézustól? Mindenesetre Jézus válaszolt a tanítványok helyett: „Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek. Mert nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket, hogy megtérjenek.” Jézus örült Lévi megtérésének, és örült mindenkinek, aki ott volt a lakomán. Biztosan ott is Isten országáról beszélt nekik, orvosolta lelküket és új értelmet adott az életüknek. A farizeusok és írástudók nem értették meg Isten mélyebb szándékát: Jézus azért jött, hogy senki el ne vesszen, hanem örökké éljen (vö. Jn 3,16-17). És csak az, aki megtapasztalta Jézusban az életet, az tud másokat is elvezetni az életre. Néha lehet, hogy mi is zúgolódunk dolgok miatt, amit nem értünk.
Feladat a mai napra:  Kérdezzük meg ma Jézustól, amit nem értünk, és engedjük, hogy megmagyarázza nekünk belső szándékát.