XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. július 13., csütörtök

Július 13.



Lk 7,24-30                         (Mit mentetek ki látni?)
Amikor János követei elmentek, Jánosról kezdett beszélni a népnek: „Mit mentetek ki látni a pusztába? Széltől hajladozó nádat? Vagy mit mentetek ki látni? Finom ruhába öltözött embert? Akik drága ruhában járnak és a kényelemnek élnek, a királyi palotákban találhatók. Vagy mit mentetek ki látni? Prófétát? Igen, mondom nektek, többet mint prófétát. Őróla van megírva: „Íme, elküldöm követemet színed előtt, hogy előkészítse utadat.” Mondom nektek, az asszonyok fiai között nincs, aki nagyobb volna Jánosnál. Az Isten országában azonban a legkisebb is nagyobb nála.” Akik hallgatták, az egész nép, sőt még a vámosok is igazat adtak az Istennek, és fölvették János keresztségét. A farizeusok és a törvénytudók ellenben semmibe vették az Isten szándékát, s nem keresztelkedtek meg.

Az emberi törtelemhez hozzátartozik, hogy mindig új csillagok jelennek meg az égbolton, amelyek vonzzák az embereket, és amelyekhez a tömeg odaözönlik. Miért van ez így? Mit keresnek az emberek? Keresztelő János is, az ő korában ilyen vonzó alak volt. Tömegek mentek hozzá. Jézus a mai idézeten felteszi ezt a kérdést a népnek (amelyhez Lukács evangélista szerint a hallgatók is tartoznak): „Miért mentetek ki a pusztába, mit akartatok látni?” Lényegében nem olyan valakit kerestek, aki befolyásolható, aki önállótlan (Széltől hajladozó nádat), hanem olyan valakit, akinek gyökere van. Nem olyan valakit akartak látni, aki külsőleg szépen van felöltözve, hanem olyan embert, aki belsőleg az igazi szépséggel, igazsággal van felékesítve. A közvetett kérdésekkel Jézus arra mutat rá, milyen is volt János és mért mentek hozzá az emberek: mert az igazságot hirdette, Isten profétája volt, és Jézus útjának előkészítője. A tömegnek joga volt Jánoshoz menni, mivel ő Jézus szerint az asszonyok fiai között a legnagyobb. Pedig az Isten országában, amely Jézussal megkezdődik, a legkisebb is nagyobb nála. Jézus itt arra utal, hogy már nem kell a nagy prófétához, Jánoshoz menni, hanem elég magához Jézushoz és az Ő örömhírét elfogadni. Jézus, „vonj engem magad után, siessünk” (Én 1,4), hogy ne más emberben keressem azt, amit csak te tudsz megadni nekem.
Feladat a mai napra: Arra figyelek, ki vonzó számomra és miért? Mely tulajdonságot keresem benne?