XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2018. március 23., péntek

Március 23.



Iz 53,2                                 (Cirenei Simon segít Jézusnak vinni a keresztet)
Úgy nőtt fel előttünk, mint a hajtás, és mint a gyökér a szomjas földből. Nem volt sem szép, sem ékes [hiszen láttuk], a külsejére nézve nem volt vonzó.

Keresztutadon, Jézus, más társat is adtak melléd: Cirenei Simont. Nem önként vállalta ezt a segítségnyújtást, hiszen rá kényszeríttették a keresztedet. Jóllehet, ő is inkább elfordult volna tőled, hiszen nem voltál sem szép, sem ékes, külsődre nézve nem voltál vonzó számára. Mégis, csodálatos találkozássá vált ez az út, a gyökér a szomjas földből az élet forrásának bizonyult. Tekintetedben megláthatta a szeretet és az irgalom tengerét. Végtelen hála fejeződött ki szemeidben mind aziránt, amit érted tett. Vajon létezik-e gyönyörűbb találkozás, mint az irgalmas, hálatelt, szerető tekinteteddel? Uram, amikor nehézségekkel küzdünk, amikor a testi-lelki fájdalmak igazi teher számunkra, inkább visszavonulunk. Nem akarjuk, hogy mások meglássák könnyeinket, fájdalmainkat, a szenvedés csúnya ábráját. Nehéz másokhoz fordulnunk, megosztanunk mással azt, amit bensőleg átélünk. Viszont elvárnánk, hogy mások észrevegyék problémáinkat, ők jöjjenek hozzánk és megoldást adjanak. És milyen nehéz, ha azt látjuk testvérünkben, hogy csak azért segít rajtunk, mert kértük tőle, de önmagától nem kínálta volna fel segítségét. Ilyenkor még inkább vissza húzódunk a magányba, mert úgy érzzük, hogy mások számára csak nyűg vagyunk. Viszont ezek a találkozások nekik is az élet forrásává válhatnak, amikor felcsillanhat előttük belső szépségünk, irántuk való mély szeretetünk és hálánk. Uram, ha már külsőleg nem is tudunk mindig vonzók lenni egymásnak, kérlek add, hogy a szeretet, a remény és a hála belsőleg annál ékesebbé tegyen minket, és igazi ajándékokká válhassunk azok számára, akik találkoznak velünk.
Feladat a mai napra: Felajánlom segítségemet családtagomnak, hozzám közel álló személynek.