XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. január 31., péntek

Január 31.

Kol 2,6-12 (Mert Krisztus Jézusban lakik testi formában az istenség egész teljessége)
6Mivel tehát elismertétek Krisztus Jézust uratoknak, éljetek is benne. 7Verjetek benne gyökeret, épüljetek rá és erősödjetek meg a hitben, ahogy tanultátok, s bővelkedjetek a hálaadásban. 8Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson. 9Mert benne lakik testi formában az istenség egész teljessége, s benne lettetek ennek a teljességnek részesei. 10Ő minden fejedelemségnek és hatalmasságnak feje. 11Benne vagytok körülmetélve, nem kézzel, hanem az érzékies test levetésével, a krisztusi körülmetéléssel. 12Benne temetkeztetek el a keresztségben, és benne támadtatok fel, annak az Istennek az erejébe vetett hit által, aki Őt a halálból feltámasztotta.

Mennyire fontos az, hogy Jézus Krisztust elismerjük urunknak,  hogy benne éljünk, gyökeret verjünk, ráépüljünk, megerősödjünk hitünkben és tanuljunk tőle. Ennek kéne történnie minden alkalommal,  amikor az oltáriszentség előtt imádkozom és szemlélem őt. A modern média világ lehetővé tette, hogy nap mint nap  egy valóságos hír-áradat érkezzen hozzánk. Sajnos nem csak igaz információkat kapunk, hanem egy csomó úgynevezett „fake newst” is, hamis hírt, vagy mondhatjuk szándékosan hamisított hírt, nem csak a politikai területekre vonatkozóan, hanem az egyházzal és a hittel kapcsolatban is. Ránk marad, hogy meg tudjuk különböztetni, mi a valóság, mi a helyes hír.  Erre csak akkor vagyunk képesek, amikor Jézus és az igazi hit tanításának fényében szemléljük a mai történéseket. A mai idézetben láthatjuk, hogy már az első keresztények is tévtanításoknak voltak kitéve. „Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson.” A fontos, hogy mindig újra Jézushoz forduljunk, őrá tekintsünk, hallgassuk az ő tanítását, szemléljük életét. És amire figyelmezteti Pál apostol kolosszei hívőknek, hogy ugyanannyira fontos, hogy éljünk benne. „Mivel tehát elismertétek Krisztus Jézust uratoknak, éljetek is benne. Mert benne lakik testi formában az istenség egész teljessége, s benne lettetek ennek a teljességnek részesei.” Es ezzel vallja, hogy Jézus valóságos ember és valóságos Isten. Bár „manapság, amikor a kortárs kultúra számos területét a racionalizmus kerítette hatalmába, elsősorban a Krisztus istenségébe vetett hit okoz problémát” (II János Pál papa, NMI 22). Pál a filippieknek írt levelében, rávilágít arra,
hogyan lehet Jézus Isten és ember: „Külsejét tekintve olyan lett, mint egy ember” (vö. Fil 2,7), azonban „ő Isten formájában volt, és az Istennel való egyenlőséget nem tartotta olyan dolognak, amelyhez föltétlenül ragaszkodnia kell, hanem kiüresítette magát, szolgai alakot öltött, és hasonló lett az emberekhez” (Fil 2,7). Milyen fontos a mondat második része is: “benne lettetek ennek a teljességnek részesei.”  Mit jelent számomra, hogy a teljesség részese lettem? Pál arra mutat rá, hogy a keresztség által eltemetkezdtünk Krisztusban, és új emberré lettünk, aki már arra van hívva, hogy hozzá hasonlóvá váljon. Mit jelent ez számomra? Mit tanuljak el  ma Jézustól? 
Feladat a mai napra: „Bővelkedjetek a hálaadásban” – a nap végén hálát adok Istennek a mai napon kapott minden kegyelemért és ajándékért.