XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2022. szeptember 15., csütörtök

Mt 16,25-26

 

Ezután Jézus így szólt tanítványaihoz: „Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen. Aki meg akarja menteni életét, elveszíti, aki azonban értem elveszíti, az megtalálja. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de az élete kárt szenved? Vagy mit adhat az ember cserébe a lelkéért?

 

Miközben életünkben akár anyagi, akár lelki, akár szellemi javakat, vagy bármilyen más világi mércével mért magasztosnak vélt dolgokat hajszolunk, könnyen elfelejtkezünk életünk valódi céljáról. A célunk a saját lelkünk megmentése ebben az életben az örök életre, és ennek a szolgálatában áll a világi javak jézusi lelkülettel történő használata. A jézusi lelkület azt jelenti, hogy hisszük, hogy Ő az igazi élet. Ő mondja magáról: „Én vagyok a feltámadás és az élet” (Jn 11,25) Ha Jézusért elveszítjük ezt a világot vagyis Őhozzá ragaszkodunk, még ha valamiről le is kell mondanunk, vagy áldozatot kell hoznunk, akkor megmentjük életünket az örök életre. Az emberi lélek értéke minden földi érték felett áll, ezért a magunk és a mások életében mindig a lélek javát, vagyis Istenhez való tartozását és nem csupán az e világhoz való kötöttségét kell szolgálnunk. Pilinszky János írja: „A világban élő ember nem láthatja Istent, az Istenben élő ember tisztán látja a világot”. Ha Istenben élünk meg tudjuk különböztetni azt, hogy mi az, ami ebből a világból „megnyerhető” a nélkül, hogy lelkünk kárára lenne.

Feladat a mai napra: Vizsgáljuk felül, van-e olyan kötődésünk, ami akadályoz abban, hogy Jézushoz szorosabban kötődjek?