XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2014. december 15., hétfő

December 15.



Hétfő, dec. 15.                 Lk.1,46-48                     (Szívem ujjong megváltó Istenemben.)



Mária így szólt: „Lelkem magasztalja az Urat,és szívem ujjong megváltó Istenemben, mert rátekintett szolgálója alázatosságára. Íme, mostantól fogva boldognak hirdet minden nemzedék.

Általában, amikor nagy öröm van a szívünkben, nevetünk, sírunk, vagy énekelünk. Ezzel azt az örömet fejezzük ki, ami lelkünkből fakad. Máriának nagy és mély oka van arra, hogy örvendezzen; ennek oka pedig, hogy Isten rátekintett, megbízott benne és számított rá, hogy ő legyen Fiának anyja. Azt gondolom, hogy Mária csodálkozott emiatt, ugyanis a szívében a zsoltárok és a szentírás szavai éltek, mindaz, amit hallott kicsi kora óta. Biztos ő is várta a Messiást, akiről a szentírásban beszéltek, ő is látta a nép szenvedését és sokszor egy mély imádságot suttogott Isten felé, hogy jöjjön el hozzájuk! Isten olyan módon válaszol neki és egész népének, hogy emberként, gyermekként jött el hozzánk, úgy, mint mi. Olyan, akinek szüksége van ugyanúgy mindenre, mint nekünk: egy családra, egy apára és egy anyára. Mária dala, egy mély „háladal”, amely elismeri Istent, mint saját életének és népének megváltóját. Öröme, hogy Isten rátekintett szolgálója alázatosságára és együtt akar működni vele. Mária hálaéneke Hanna dalára emlékeztet (vö. 1 Sam 2,1-10), de Mária igenje által megvalósulhatott Isten megmentő terve, Fia megtestesülésében.
A Szűzanya arra tanítson meg bennünket, hogy nekünk is olyan hívő szívünk legyen, mint neki, mivel Isten ránk is tekintett és bennünk is megbízik. Arra tanítson bennünket, hogy szívből jövő bizalommal énekeljünk Istennek.
Feladat a mai napra: Fedezzük fel Isten tekintetét a nap folyamán.