XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. január 14., szerda

Január 14.



Mt 6,19-21.24-25                          (Ahol a kincsed, ott a szíved is)

Ne gyűjtsetek magatoknak kincset a földön, ahol moly rágja és rozsda marja, s ahol betörnek és ellopják a tolvajok! A mennyben gyűjtsetek kincset, ahol nem rágja moly és nem marja rozsda, s ahol nem törnek be és nem lopják el a tolvajok! Ahol a kincsed, ott a szíved is. Senki sem szolgálhat két úrnak: vagy gyűlöli az egyiket, a másikat pedig szereti, vagy ragaszkodik az egyikhez, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok az Istennek is, a Mammonnak is. Azt mondom ezért nektek: Ne aggódjatok életetek miatt, hogy mit esztek vagy mit isztok, sem testetek miatt, hogy mibe öltöztök!

Jézus ma jó tanácsot ad nekünk, hogy milyen kincseket gyűjtsük. Tanácsa pont ellenkező irányba mutat, mint az üzleti világ, a reklámok, vagy a társadalmi trend. Ezek arra késztetnek minket, hogy egyre többet költsünk elegáns ruházatra, finom élelmekre, modern lakásberendezésre. Jézus viszont azt tanácsolja, hogy maradandó kincseket gyűjtsünk, olyanokat, amelyeket semmi és senkit el nem vehet tőlünk. Jézus nem mondja, hogy ezek a világi dolgok önmagukban rosszak lennének. Csak arra figyelmeztet, hogy ne váljanak kincseinkké. „Ahol a kincsed, ott a szíved is.” Ha szívünk rajtuk csüng, bennük keresi boldogságát, önmegvalósítását, értékét. Az ember értékét személyes mivolta határozza meg, s nem a javak, amiket birtokol, vagy összegyűjtött magának. Kérdezzük meg magunkat, milyen kincseket gyűjtünk? Mire fordítjuk időnket, erőnket, energiánkat? Segíts, Jézus, hogy kövessük tanácsodat, hogy az igazi, romolhatatlan kincseket keressük. És légy te első kincsünk! 
Feladat a mai napra:  Ma a szeretet kincsét gyűjtöm, és megosztom valakivel kincsemet.