XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. január 13., kedd

Január 13.



Lk 9,57-58            (Az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania)

Amint mentek az úton, valaki megszólította: „Követlek, bárhová mész is.” Jézus azonban ezt mondta: „A rókáknak van vackuk, az ég madarainak fészkük, de az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania.”

Valaki nagyon lelkesen kifejezte Jézusnak, hogy kész a feltétel nélküli követésére: „Követlek, bárhová mész is!” Válaszában Jézus rámutat arra, hogy követésében milyen következményekre kell számítani. Lehet, hogy ennek az embernek nagyon pozitív képe volt Jézus életéről. Látta a sikeres, tekintélyes Jézust, de kevésbe tudta, hogy milyen feltételek alapján megvalósította meg küldetését. „Az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania”. Jézusnak nem volt állandó, biztos lakóhelye, sem földbirtoka, még saját köve sem volt, ahová fejét lehajthatta. Aki követni akarja őt, tudatában kell lennie azzal, hogy a földön neki sem lesz állandó helye. „Krisztus teljesen föltárja az embert az embernek, és megmutatja magasztos hivatását.” (GS 22) Jézus szántszándékkal választotta meg ezt az életmódot, és ezáltal megmutatta az embernek, hogyan kell bánnunk a vagyonnal. Tulajdonunkra úgy kell tekintenünk mint átmeneti dologra. „Tudjuk ugyanis, hogy ha földi sátrunk leomlik, Istentől kapunk lakást: örök otthont a mennyben, amit nem emberi kéz épített.” (2Kor 5,1) Az ember más helyre hivatott: a mennyi Atyához. Ezért a hely, ahol Jézus már földi életében lehajthatta fejét, az Atya szíve volt. Az Atyával való kapcsolatban pihent meg. Jézus, követni akarlak téged. Taníts meg, hol hajtsam le fejem, hol az igazi hazám. 
Feladat a mai napra: Amikor vágyódom biztonságra, az Atya jelenlétében keresek oltalmat.