XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. december 2., szerda

December 2.



A szív tisztasága                 Lk 2,19
Mária meg mind emlékezetébe véste szavaikat és szívében egyeztette.
Péld 4,20-25
Figyelj, fiam, a szavaimra, nyisd ki a füledet a beszédemre! Ne téveszd el őket soha a szemed elől, és őrizd meg a szíved közepében! Mert élet annak, aki megleli őket, gyógyulás az egész testének. Nagy gonddal őrizd a szívedet, mert hiszen belőle indul ki az élet. Tartsd távol magadtól a száj hamisságát, távolítsd el az ajkak álnokságát! Egyenest előre nézzen a szemed, legyen egyenes a szemed pillantása.

Jézus eljövetelére készülünk, nem csak a második, dicsőséges eljövetelére, hanem a minden napiéra is. Hogyan vehetjük észre, hogy Isten közeledik hozzánk? Hogyan láthatjuk Őt mindennapi életünkben? A szív tisztasága a látás előfeltétele. „Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent.” (Mt 5,8.) Az egyik karácsonyi énekben Máriáról mondjuk: ő a tisztaságos, aki elhozta nekünk a gyermeket. Mária Isten szavait szíve mélyében őrizte. Isten szavára megtisztul a szív: „Ti már tiszták vagytok az ige által.” (Jn 15,3). Mária ezzel a tiszta, szűz szívvel megláthatta Istent.
Ő segíthet nekünk most adventben szívünk megtisztításában. Tudja, hogy a tisztaságért küzdeni kell. A külső és a belső látást óvni kell a tisztátlanságtól; figyelnünk kell arra, hogy milyen érzelmekkel, képzeletekkel tápláljuk szívünket, és miként kezeljük a testi kívánságokat. Ha szívünkben, a gondolatainkban el vagyunk foglalva saját magunkkal, rendetlen vágyunkkal, kíváncsiságunkkal, hogyan férhet akkor Isten még az életünkbe? Kérlek, tisztítsd meg a szívünket, mert szeretnénk látni téged életünkben.
Feladat a mai napra: Mire figyelek a nap folyamán? Mivel táplálom érzékeimet?