XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. december 21., hétfő

December 21.



Én 2,8-14                         (Isten úgy jön mint szerelmesem)

8Csitt! A szerelmem! Nézzétek, ő jön ott, ugrál a hegyeken és szökell a dombokon! 9Szerelmem olyan, mint a gazella, a fiatal szarvas a hasonmása. Nézzétek, már itt áll házunk falánál, benéz az ablakon, nézelődik a rácson át. 10Aztán köszön, s így szól szerelmesem: 10Kelj föl, kedvesem, gyere szépségem! 11Nézd, elmúlt a tél, elállt az eső, elvonult. 12A föld színén immár virágok nyílnak, itt van a szőlőmetszés ideje, és gerlice hangja hallatszik földünkön. 13Már színesedik az első fügetermés, hajtanak a szőlők s jó illatot árasztanak. Kelj föl, kedvesem, gyere szépségem! 14Sziklák hasadékában fészkelő galambom, rejtekhelyeden, a szirtek szegélyezte ösvényen mutasd meg arcodat, hadd halljam hangodat, mert szépen cseng a hangod, és bájos az arcod.
Eléggé meglepő pár nappal karácsony előtt ezzel a szerelmi szöveggel találkozni. Hogyan is van ennek helye karácsony kontextusában? Krisztus eljövetele a szerelmes Isten eljövetele. E szövegben Istent szemlélhetjük, aki az emberiség szerelmese, az életem és a te életed szerelmese. Karácsonynak motiváló oka Isten szerelme népe iránt. Újra meg újra olvassuk el a szöveget és fantáziánkat segítségül véve engedhetjük, hogy megszólítson minket Isten vágyakozása. „Nézzétek, ő jön ott, ugrál a hegyeken és szökell a dombokon!” Akár földrajzilag is elképzelhetjük, de akár úgy is, hogy átugrálja mindazokat az akadályokat, amelyek eddig elválasztottak bennünket tőle, amelyek által azt hittük, hogy képtelenek vagyunk Istenhez közeledni, vagy Isten képtelen hozzánk közeledni, elfogadni és szeretni minket. Azt akarja mutatni, hogy számára semmi sem lehetetlen. Ha akarom, hívhatom, közel engedhetem magamhoz. Isten azonban sosem erőlteti magát ránk. Tiszteletben tartja, ha nem akarunk vele közelebb kapcsolatot. Szerelme ettől nem fog elhidegülni, mindig ott fog állni ajtónk előtt, és kopogni (vö. Jel 3,20). Türelmesen meg tudja várni, amíg készen állunk a Vele való találkozásra. Ha azonban vágyunk Vele való mélyebb kapcsolatra, akkor semmi nem akadályozhatja eljövetelét, még a bűneink sokasága és súlya sem. Hiszen ő azért jön, hogy kihívjon bennünket „rejtekhelyünkből”, hogy felragyoghasson igazi szépségünk.
Feladat a mai napra: Feljegyzem magamnak egy kis papírra azt a szót vagy képet, ami a szövegből a leginkább megérint, és napközben is többször elolvasom, emlékeztetem magam rá.