XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. június 29., csütörtök

Június 29.


Lk 6,17-19                         (Hogy hallgassák Jézust)
Aztán lejött velük a hegyről és egy sík terepen megállt. Rengeteg tanítvány sereglett oda hozzá, s hatalmas tömeg gyűlt köré egész Júdeából, Jeruzsálemből, valamint a tíruszi és szidoni tengermellékről, hogy hallgassák, és meggyógyultak, akiket tisztátalan lelkek kínoztak. Az egész tömeg arra törekedett, hogy megérinthesse, mert erő áradt belőle, és mindenkit meggyógyított.

Az eredeti szövegben a mai idézet csak egy mondatból áll. Abban összefoglalva Lukács evangélista hatásos képet vázol: Jézus azután, hogy lejött a hegyről a tizenkettővel, rengeteg tanítvány és hatalmas néptömeg várta a sík terepen, nemcsak a zsidó, hanem pogány területekről is. Ezen az helyen a Jézus körül összegyűlt csoport visszatükrözi a későbbi Egyház szerkezetét. A nagy tömeg pedig azért gyűlt így össze, hogy hallgassa Jézust ill. megérinthesse Őt, gyógyulást találva ezáltal. Első helyen Jézus tanításának hallgatása szerepel. Emberek sokasága vágyakozott Jézus szavai után csakúgy, mint testi gyógyulás után. Érdekes, hogy Lukács a tisztátlan lelkektől való gyógyulást rögtön Jézus szavának a hallgatása után említi és nem az érintés után. Éppen azért, mivel Jézus szavai azok, melyek kiűzik a tisztátlan lelkeket és magukkal hozzák a lelki gyógyulást.
Talán felmerül bennünk az a kérdés: Hogyan érinthet meg bennünket Jézus, ha már nem él köztünk mint ember? Szavain keresztül tapasztalhatjuk meg érintését, és amikor lelki szemünk elé idézzük az evangéliumi történeteket igazi kapcsolatba léphetünk Jézussal. Ezzel a bizalommal forduljunk elé, hogy ma is mint akkor mindenkit meggyógyítson.
Feladat a mai napra:  Miért fordulok ma Jézushoz, mit kívánok tőle?