XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. augusztus 8., kedd

Augusztus 8.



Lk 9,57-62                         (Követlek, bárhová mész is)
Amint mentek az úton, valaki megszólította: „Követlek, bárhová mész is.” Jézus azonban ezt mondta: „A rókáknak van vackuk, az ég madarainak fészkük, de az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania.” Egy másikat felszólított: „Kövess engem!” Az így válaszolt: „Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem apámat.” „Hagyd a holtakra, hadd temessék halottaikat - mondta neki -, te meg menj, és hirdesd az Isten országát.” Egy harmadik ezt mondta neki: „Uram, követlek, de engedd meg, hogy előbb elbúcsúzzam a családomtól.” Jézus így válaszolt: „Aki az eke szarvára teszi kezét és hátrafelé néz, nem alkalmas az Isten országára.”

Ebben az idézetben Lukács egymáshoz fűz három eseményt, ahol három ember kifejezi Jézus iránt, hogy követni akarják őt. Valószínű, hogy a kérdések eredetileg nem történtek annyira gyorsan egymás után. Lukács összeállításán keresztül viszont jobban látszik, mit jelent Jézus számára, hogy ha valaki követni akarja őt. Valamennyire az ó-szövetségi mester–tanítvány–viszonyhoz kapcsolódik, mint pl. Illés és Elizeus közötti viszonyhoz. De Jézus válaszából kiderül, hogy mégis más, amit ő vár követőitől. Elizeus kifejezte Illésnek háromszor, hogy nem fogja elhagyni őt („nem hagylak el” 2 Kir 2, 2.4.6.), és mellette tart. Ha valaki Jézusnak kifejezi: „Követlek, bárhová mész is”, tudnia kell, hogy mire kell számítania. Miközben az állatoknak van menedékhelyük, tartózkodási helyük, az Emberfia teljesen hazátlan, ez megmutatkozik abban is, hogy a szamariaiak nem adtak neki szállást és a végen a kereszt lett az a hely, ahová fejét lehajthatta. A „bárhová”-hoz, egy feltétel nélküli követés tartozik. A másik pedig, amit Jézus követőitől kér, hogy teljesen elváljanak családjuktól. Ez a szemléletmód az akkori népszokásokkal és hagyományokkal teljesen ellenkezett. Csak az, aki az emberek fölött áll, maga az Isten, követelheti ezt. Jézus követelése Isten országának elterjedésének szolgál: „te meg menj, és hirdesd az Isten országát.” Nem tudjuk, hogyan reagáltak Jézus válaszára. Lukács függőben hagyja. Így a hallgató – mi magunk – kérdezhetünk magunkat, mit jelent számunkra Jézust követése? Hogyan néz ki követésére való készségünk?
Feladat a mai napra: Valamivel Isten országának az elterjedését próbálom szolgálni.