XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. október 5., csütörtök

Október 5.



Lk 16,18  (Aki elbocsátja feleségét és mást vesz el, házasságot tör)
Aki elbocsátja feleségét és mást vesz el, házasságot tör, és az is házasságot tör, aki férjétől elbocsátott asszonyt vesz el.

Amit Jézus a házasság felbonthatatlanságáról mondott a farizeusoknak, az számukra teljesen idegen volt, ugyanis a zsidó törvények szerint a férfinak joga volt elhagyni a feleségét. A férfinek hatalma volt a felesége felett. De Jézus azt mondta, aki elhagyja feleségét az házasságtörést követ el. Ezáltal visszaadja a nők méltóságát és ugyanazokat a jogokat és kötelezettséget kapták mint a férfiak. Máté evangéliumában Jézus azt mondja a farizeusoknak, nem olvastátok, hogy a Teremtő kezdettől fogva férfinak és nőnek teremtett titeket és a kettő egy testté lesz. Azáltal, hogy egyek lettek, Jézus megmutatta, hogy Isten belevéste az ember szívébe a szeretetet, az elköteleződést, a hűséget kettejük között. Később pedig azt mondja, amit Isten egybe kötött ember szét ne válassza. Mindaz, amit Jézus régen mondott, manapság is felkavaró és forradalmi gondolatokat közvetít, mivel a hazásság szerepe napjainkra eléggé leértékelődött. A férfi és nő közötti házasság élő sejtje a társadalomnak. Mindenki valami biztosat keres az életben, pénzt, házat, kocsit, munkát. De kérdem én, egy újszülött, aki két ember szerelmének a gyümölcse, nem érdemli-e meg, hogy felelősségteljes emberek legyenek a szülei, hogy otthona legyen és olyan környezetben nőjön fel, ahol segítenek a személyisége fejlődésében? A házaspárnak is szüksége van arra, hogy újra meg újra megújítsák a szeretetüket, amit egymásnak ígértek a házasság elején. Mindannyian szenvedünk egy olyan társadalomban, ahol az olyan szavak mint a szeretet, az elköteleződés, a gyengédség, az otthon melege nem jelentenek semmit, vagy beszennyeződött a jelentésük. Rendkívül fontos lenne, hogy felélesszük a képességünket, hogy méltósággal tekintsünk másokra, értékeljük magunkat és így álljunk a legnagyobb Szeretet, Isten elé, hogy ő legyen az aki erősít és megújít minket a szeretetben, a hűségben, a megbocsátásban, az elköteleződésben, mind az otthonainkban, mind a házastársak között.
Feladat a mai napra:  Mi okoz zavart a párkapcsolatotokban? Hogyan próbálod fenntartani a házasságodat és a kapcsolatot a gyerekeiddel? Jó lenne, ha imádságban felajánlanád Jézusnak mindazt ami nehézséget okoz ezzel kapcsolatban.