XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2019. május 13., hétfő

Május 13.


Mt 6,25-34                         (A megszentelő tevékenység)
25Azt mondom ezért nektek: Ne aggódjatok életetek miatt, hogy mit esztek vagy mit isztok, sem testetek miatt, hogy mibe öltöztök! Nem több az élet az eledelnél s a test a ruhánál? 26Nézzétek az ég madarait! Nem vetnek, nem aratnak, csűrbe sem gyűjtenek – mennyei Atyátok táplálja őket. Nem többet értek ti náluk? 27Ugyan ki toldhatja meg életét csak egy könyöknyivel is, ha aggodalmaskodik? 28Hát a ruházat miatt miért nyugtalankodtok? Nézzétek a mezők liliomait, hogyan nőnek: nem fáradoznak, nem szőnek-fonnak, 29mégis, mondom nektek, még Salamon sem volt dicsősége teljében úgy felöltözve, mint egy ezek közül. 30Ha a mezei virágot, amely ma virít, holnap pedig a kemencébe kerül, így öltözteti az Isten, akkor benneteket, kishitűek, nem sokkal inkább? 31Ne aggodalmaskodjatok hát, és ne kérdezgessétek: Mit eszünk, mit iszunk? 32Ezeket a pogányok keresik. Mennyei Atyátok tudja, hogy ezekre szükségetek van. 33Ezért ti elsősorban az Isten országát és annak igazságát keressétek, s ezeket mind megkapjátok hozzá! 34Ne aggódjatok tehát a holnap miatt, a holnap majd gondoskodik magáról! A mának elég a maga baja.

25. Krisztus nem lehet megérteni az ő országa nélkül, melynek építéséért jött, ezért a te küldetésed elválaszthatatlan az ország építéséről: „Elsősorban Isten országát és az ő igazságát keressétek” (Mt 6,33). A Krisztussal és az ő vágyaival való azonosulásod magában foglalja azt is, hogy vele együtt építed a szeretet, igazságosság és a béke mindenkinek szóló országát. Krisztus veled együtt akarja átélni ezt minden erőfeszítésben és a szükséges lemondásokban, de az örömökben és a termékenységben is, amelyeket felkínál neked. Ezért csak úgy fogsz megszentelődni, ha a testedet és a lelkedet odaadva a legjobbat adod magadból ehhez a műhöz.  
26. Nem egészséges szeretni a csöndet és kerülni a másik emberrel való találkozást; vágyódni a nyugalomra és elutasítani a tevékenységet; keresni az imádságos alkalmakat és lebecsülni a szolgálatot. Mindezeket lehet együtt elfogadni és beépíteni földi életünkbe; és ezzel megszentelődésünk útjának részévé válhatnak. Arra kaptunk meghívást, hogy tevékenység közben is szemlélődjünk, és küldetésünk felelős és nagylelkű teljesítésében szentelődjünk meg.
Feladat a mai napra: Arról beszélek Jézussal, mit jelent ma vele együtt az ő országát építeni.