XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2019. december 30., hétfő

December 30.


1Jn 2,12-17         (a világ elmúlik a kívánságaival együtt)
Gyermekeim, írom nektek, hogy bűneitek bocsánatot nyertek az ő nevében. Írom nektek, apák, hogy megismertétek azt, aki kezdet óta van. Írom nektek, ifjak, hogy legyőztétek a gonoszt. Írtam nektek, kedves gyerekek, hogy megismertétek az Atyát. Írtam nektek, apák, hogy megismertétek azt, aki kezdet óta van. Írtam nektek, ifjak, hogy erősek vagytok, az Isten tanítása bennetek van, és legyőztétek a gonoszt. Ne szeressétek a világot, sem azt, ami a világban van! Ha valaki szereti a világot, nincs meg benne az Atya szeretete, mivel minden, ami a világban van: a test kívánsága, a szem kívánsága és az élet kevélysége, nem az Atyától van, hanem a világból. De a világ elmúlik a kívánságaival együtt. Csak aki az Isten akaratát teljesíti, az marad meg örökre.

A mai szentírási részben Szt. János a különböző generációkhoz fordul és mindegyiknek mást és mást mond. A gyerekeknek arról beszél, hogy megismerték az Atyát; az ifjaknak pedig a gonosz fölötti győzelmükről. Az apáknak arra utal, hogy megismerték azt, aki kezdet óta van. Érdekes, hogy az apáknak kétszer ugyanazt írja le. Az ismétlés itt inkább megerősítést jelent, nem pedig arra utal, hogy az idősebbek már könnyen elfelejtenek dolgokat. Szent János fogalmai számunkra talán valamennyire idegennek tűnhetnek, de azt azért megtanulhatjuk tőle, hogy minden generációhoz külön kell szólni és külön nyelven beszélni hozzájuk, melyet minden csoport életkoronként megért. Minden generációnak más a mentalitása, mások a hitről alkotott fogalmai. A családban az is fontos, hogy a különböző generációk kezdjenek egymás között párbeszédet folytatni a hitükről. Itt persze figyelmesnek is kell lennünk, hogy felfedezzük, ki hol áll éppen a hitben. A hitéletben vannak különböző szakaszok, fázisok, de mindemellett léteznek hitigazságok, amelyek mindenkinek éppúgy szólnak. Azért hív meg Szent János minden generációt arra, hogy megtegye az Atya akaratát és ne a földi dolgokban keresse a boldogságát. Bár a földi dolgok önmagukban jók, de nem marandóak, azért nem érdemes ragaszkodnunk hozzájuk. Inkább az Isten szeretete, mely igazi maradandó kincs ill. maga Isten legyen, aki karácsonykor kisgyermekként jött el hozzánk, legyen a mi kincsünk.
Feladat a mai napra: Felhívok egy olyan családtagomat, akivel régóta nem beszéltem.