XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. február 10., hétfő

Február 8.

Jel 22,1-5 (Tizenkétszer hoznak gyümölcsöt)
És megmutatta nekem az élet folyóját, kristályhoz hasonlóan ragyogott, Isten és a Bárány trónjából fakadt. Az utca közepén és a folyam két partján az élet fái álltak. Tizenkétszer hoznak gyümölcsöt, vagyis minden hónapban teremnek, a fa levelei meg a népek gyógyulására szolgálnak. Átok többé nem lesz benne. Az Isten és a Bárány trónja áll majd ott, és szolgái hódolnak neki. Látni fogják arcát, és a homlokukon lesz a neve. Nem lesz többé éjszaka, és nem szorulnak rá a lámpa világítására, sem a nap fényére. Az Úr, az Isten ragyogja be őket, és uralkodni fognak örökkön-örökké.

Isten a szentírás végén egy gyönyörű távlatot állít elénk: az élet folyóját, kristályhoz hasonlóan ragyogott, Isten és a Bárány trónjából fakadt. Az utca közepén és a folyam két partján az élet fái álltak. Tizenkétszer hoznak gyümölcsöt, vagyis minden hónapban teremnek, a fa levelei meg a népek gyógyulására szolgálnak. Olvassuk szóról szóra újra meg újra, ízlelgessük minden szavát, képét. Nemde erre vágyunk? Hogy olyan fák lehessünk, amelyek minden hónapban gyümölcsöt teremnek és még a leveleink is mások gyógyulására szolgálnak? Átok többé nem lesz benne. Micsoda örömhír ez! Amikor Jézus meghív bennünket arra, hogy kövessük őt, és tanuljunk tőle valóságosan Isten fiai és lányaiként élni ebben a világban, akkor ki akarja irtani életünkből a gonosz hatalmát, egészséget és életet akar adni nekünk, hogy életünk legyen és bőségben legyen (vö. Jn 10,10) és mi magunk is életadók legyünk mások számára. A lényeg az egészben így hangzik: Az Isten és a Bárány trónja áll majd ott, és szolgái hódolnak neki. Látni fogják arcát, és a homlokukon lesz a neve. Isten és a Bárány (Jézus) trónja áll majd életünk középpontjában. Hódolatunk pedig mély tisztelet, imádás, elismerése annak, hogy valóban Ő az Úr. Ez az állapot a boldogság teljessége. Az Oltáriszentségben láthatjuk és szemlélhetjük Jézust, az Isten bárányát, aki a trónon ül, akiből az élet folyója fakad, akivel való együttlét megitat és megmosdat minket az élet folyójában, egészségessé tesz, teljessé teszi életünket. Ő az a Bárány, aki vállalta azt, hogy búzamag legyen, a földbe hulljon, értünk meghaljon, hogy bő termést hozzon. És Ő biztat minket: Ne félj! Ne féld átadni nekem az életedet. Én teljessé akarom azt tenni egy örök életre.

Feladat a mai napra: Ha eljutok szentségimádásra, próbálom szemlélni az Oltáriszentségből fakadó élet folyóját, és érezni annak éltető és megtisztító hatását.