XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2020. március 14., szombat

Március 14.

Jak 2,1-6.14-17(a megdicsőült Jézus Krisztus hitét ne személyválogatással tartsátok)
1Testvéreim, Urunk, a megdicsőült Jézus Krisztus hitét ne személyválogatással tartsátok. 2Ha közösségetekbe belép egy férfi pompás öltözékben, aranygyűrűvel az ujján, és belép egy szegény is elnyűtt ruhában, 3figyelmetek a pompás öltözékű felé fordul, és így szóltok hozzá: „Foglalj itt kényelmesen helyet.” A szegénynek meg azt mondjátok: „Állj oda oldalra!” Vagy: „Ülj ide zsámolyomhoz!” 4Nem volt részrehajló ítéletetek? Nem gonosz gondolatok alapján ítéltetek? 5Hallgassatok ide, szeretett testvéreim! Hát Isten nem azokat választotta-e ki, akik a világ szemében szegények, hogy a hitben gazdagok legyenek, és örököljék az országot, amelyet azoknak ígért, akik őt szeretik? 6Ti mégis lenézitek a szegényt. 14Testvéreim, mit használ, ha valaki azt állítja, hogy van hite, tettei azonban nincsenek? Üdvözítheti a hite15Ha valamelyik testvérnek nincs ruhája és nincs meg a mindennapi tápláléka, 16és egyiketek így szólna hozzá: „Menj békében, melegedj, és lakjál jól!”, de nem adnátok meg neki, amire testének szüksége van, mit használna? 17Ugyanígy a hit is, ha tettei nincsenek, magában holt dolog.

Néha azzal találkozom, hogy az Ősegyházat, az első keresztény közösség életét rózsaszínben rajzolják, mintha akkor minden tökéletes lett volna, mintha ott már mindig a sok hívő mind egy szív, egy lélek(Apcsel 4,32) lett volnaHa azonban közelebbről nézünk és a sorok között olvasunk, látjuk, hogy ugyanazokkal a kihívásokkalnehézségekkel küzdöttek, mint ma mi is. Az Apostol cselekedetei 5.fejezetében hallunk Ananiás és Szafiráról, akik nem voltak őszintékés vagyonukból egy részt megtartottak maguknak. Szent Jakalevelében pedig beszámol arról, hogy a közösségben személyválogatás fordult előA gazdag emberrel más módon bántak, mint a szegénnyel. Vajon hasonlónem fordul elő ma is? Vajon mi mennyire teszünk különbséget az emberek között, gazdagságuk, kulturálishátterük vagy származásuk alapján? Lehet, hogy néha mi ntjük el, ki a testvérünk és ki nem. Arra pedig hív és tanít bennünk az Oltáriszentségben lévő Krisztus, hogy mindenki a testvérünk, aki méltó személyválogatás nélküli szeretetünkre. Aeucharisztikus Krisztusban való hitünk szinte abban mutatkozik meg, hogy krisztusi szeretettel szeretjük embertársainkatHa valaki azt állítja, hogy: „Szeretem az Istent”, de testvérét gyűlöli, az hazug. Mert aki nem szereti testvérét, akit lát, nem szerethetiaz Istent sem, akit nem lát. (1 Jn 4,20-21). Az Eucharisztia iránti szeretetünk szétválaszthatatlan az embertársaink iránti szeretettől. Szent Jakab fönti egyik mondatkövetkezőképpen fogalmazhatnánk át:Testvéreim, mit használ, ha valaki azt állítja, hogy hisz az oltáriszentségben, tettei azonban nincsenek?Csak akkor teljes a Szentségimádás, ha ebből tettek ikövetkeznek. Kérjük Jézustól azt a kegyelmet, hogy ugyanúgy szeressük testvéreinket, mint őt. 
Feladat a mai napra: Jót teszek egy szegény embertársammal.