XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2015. május 25., hétfő

Május 25.



Gal 5,16-17.22-26          (szeretet)

Kérlek tehát benneteket, hogy lélek szerint éljetek, s akkor majd nem teljesítitek a test kívánságait. A test ugyanis a lélek ellen tusakodik, a lélek meg a test ellen. Ellentétben állnak egymással, s így nem azt teszitek, amit szeretnétek. A Lélek gyümölcse viszont: szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Ezek ellen nincs törvény. Akik Krisztus Jézushoz tartoznak, keresztre feszítették testüket szenvedélyeikkel és kívánságaikkal együtt. Ha a Lélek szerint élünk, viselkedjünk is a Léleknek megfelelően. Ne törtessünk kihívóan s egymásra irigykedve hiú dicsőség után.

Ezen a pünkösd utáni héten továbbra fontos, hogy nem csak kérjük a Szentlelket, hogy jöjjön el, hanem arra is törekszünk, hogy szerinte éljünk. Arra kéri fel szent Pál a Galáciában lévő közösséget: Kérlek tehát benneteket, hogy lélek szerint éljetek. Erre van hívva mind az egyes keresztény családtagok, mind az egész család. Konkrét viselkedésben mutatkozik, hogy egy család a Lélek szerint él-e, valamint a Szentlélek gyümölcsén bizonyul be, amelyhez Pál szerint szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás tartozik. Pál nem használja a többes számot, amikor beszél a Lélek gyümölcseiről, hanem megmondja, melyik a Lélek gyümölcse, bár ennek több megjelenési formái vannak. A Szentlélek megnyilvánulásai nem külön jelennek meg a hívő életében, hanem együtt mutatkoznak meg mint a keresztény élet lényege. Ezért, ha valaki azt állítja, hogy szeretete van, akkor az örömöt is ki kell fejeznie; ha öröm van, a békének is ott kell lennie, és ha béke van benne, akkor a kedvességnek is meg kell mutatkoznia. Szóval ezek a karakterisztikák valamilyen módon egymáshoz tartoznak és egyikük sem hiányozhat a keresztény életből. Ha a Szentlélek lakik a hívőben, mindegyik gyümölcsét észre fogják venni. Pál elkezdi a felsorolást a szeretettel, mivel a szeretetből fakadnak a többiek. A szeretet Isten ajándéka és Isten tulajdonsága: Isten a szeretet (1 Jn 4,8). Ahol szeretet van a családunkban, ott van Isten, ott van a Szentlélek. Legyen a családunk olyan hely, olyan ház körüli kert, ahol a Szentlélek bőven megteremheti bennünk gyümölcsét: „Támadj fel, északi szél, siess, déli szél! Járd át kertemet, hadd szálljon illata! Akkor eljön kedvesem a kertjébe, hogy élvezze pompás gyümölcseit! Sok pompás gyümölcs hever ajtónk előtt. Frisset is, régit is tettem el neked, kedvesem!” (Én 4,16; 7,14).
Feladat a mai napra: Megnézem, milyen gesztussal fejezhetem ki szeretetemet családtagjaim iránt.