XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2016. június 11., szombat

Június 11.



ApCsel 9,32-35                 (hitünkkel meggyógyíthatjuk embertársainkat)
Ekkor történt, hogy Péter mindenhová elment, így a Liddában élő hívőkhöz is eljutott. Ott egy Éneász nevű béna emberre akadt, aki már nyolc éve ágyban feküdt. Péter megszólította: „Éneász, Jézus Krisztus meggyógyít. Kelj fel és vesd be ágyadat!” Az nyomban fel is kelt. Lidda és Száron lakói mind ismerték őt, és az Úrhoz tértek.

Milyen csodálatos ez a történet. Mint az Evangéliumok folyatatása. Micsoda fordulatot vett Péter élete, teljes mértékben folytatja Mesterének küldetését! Bejárta az egész vidéket, tanított és gyógyított. De nemcsak külsőleg hasonlít Jézusra, hanem bensőleg is. Meglátja azt a béna embert, aki már nyolc éve ágyban feküdt. Most már nem utasítja vissza a szenvedőt, hanem megáll, és megkönyörül rajta. Átérzi fájdalmát, tehetetlenségét, mert saját bőrén megtapasztalta, mit jelent tehetetlennek lenni. Nem csak testi bénulásra hanem mindarra gondolhatunk, ami egy embert cselekvésképtelenné tesz: pl. a depresszió, a pesszimizmus, lelki válságok, félelmek... Péter megtapasztalta Jézus szavainak és szerető tekintetének gyógyító erejét, és szívből akarja, hogy ez a béna ember is megtapasztalja. Sőt, hisz benne, hogy ő is képes ennek az embernek továbbítani Jézus szeretetét és hogy talpra fog állni. Úgy is lett. Sokszor, amikor magukba fordult, szűkszavú emberekkel találkozunk nem tudjuk, hogyan szólítsuk meg őket. Magatartásukkal mintha azt jeleznék: hagyjál békén, ne szólj hozzám! Pedig bensőleg sokszor arra vágynak, hogy valaki végre fényt hozzon belső sötétségükbe, a hit és a remény fényét. Jézus bíztat minket: ti is képesek vagytok rá! Vezessétek őket ki a fényre!
Feladat a mai napra: Figyelmes leszek az iránt, aki visszahúzódik, és megteszem felé az első lépést.