XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2016. július 15., péntek

Július 15.



Mt 13,44-46                       (A mennyek országa hasonlít a szántóföldben elrejtett kincshez)
„A mennyek országa hasonlít a szántóföldben elrejtett kincshez. Amikor egy ember megtalálta, újra elrejtette, aztán örömében elment, eladta mindenét, amije csak volt, és megvette a szántóföldet. A mennyek országa hasonlít a kereskedőhöz is, aki igazgyöngyöt keresett. Amikor egy nagyon értékeset talált, fogta magát, eladta mindenét, amije csak volt és megvette.

Jézus sok példabeszédekben beszélt a mennyek országról. A mai idézeten egy kinccsel és egy kereskedővel hasonlítja össze. „A mennyek országa hasonlít egy kincshez,” ez a kincs tulajdonsága pedig az, hogy el van rejtve a szántóföldben. Ez jelenti, hogy létezik, de nem látható a szem előtt. Még kell megtalálni. És mit történik, ha valaki megtalálja? Ha nem ismernénk a példabeszédet, talán gondolnánk, hogy a rátaláló azonnal magával viszi a kincset. De nem így van. Érdekes módon, az, aki megtalálja a kincset, nem lehet birtokába venni anélkül, hogy a szántóföldet is megvegye. De mivel a kincs értékesebb mint minden együtt, amié addig volt, az illető elment, eladta mindenét, amije csak volt, és megvette a szántóföldet. És ki lehetne ez a kincstaláló? Mielőtt magunkra gondolunk, maga Jézusról is lehet szó. Jézus, az ember fia, aki a világba jött, hogy közénk hozza a mennyek országát, hogy az Isteni életet vissza adja bennünk, eladta mindenét, saját életét, és váltságdíjul saját vérével vette meg az emberiséget. „Hisz tudjátok, hogy nem veszendő ezüstön vagy aranyon szabadultatok ki ..., hanem Krisztusnak … drága vére árán.” (1Pét 1,18.19) Köszönjük, Jézus, hogy értünk adtál életedet, és általa megismerhetjük a mennyország  nagy kincsét. Köszönjük, hogy már rád találtunk. Te tudod, hogy a mindennapi életben mégis sokszor elrejtve marad ez a kincs, és észre nem vegyük, hogy velünk vagy. Segítsd, hogy újból rád találjunk és megtapasztaljuk a veled való találkozásának örömét. Mutasd meg, mit kell ma eladnunk a miénkből – időből, erőből, talán más ragaszkodásokból - , hogy élvezhetjük kincsedet, a szeretetedet.
Feladat a mai napra: Valamiről lemondok, hogy több időt jusson a Jézussal való beszélgetésre vagy hogy tudjak segíteni valakinek.