XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2017. január 10., kedd

Január 10.Mt 6, 19-20     (Mi az, ami maradandó, s mi, ami mulandó életemben?)
Ne gyűjtsetek magatoknak kincset a földön, ahol moly rágja és rozsda marja, s ahol betörnek és ellopják a tolvajok! A mennyben gyűjtsetek kincset, ahol nem rágja moly és nem marja rozsda, s ahol nem törnek be és nem lopják el a tolvajok! Ahol a kincsed, ott a szíved is.

Fogyasztói társadalmunk szakadéka fölött egyensúlyozó, Istenbe kapaszkodó értékrendünk talán legveszélyesebb kísértése napjaink túlzásai: a túltermelés, túlkínálat, a felhalmozó életmódra, kényelemre berendezkedő csábítás. Ember legyen a talpán, aki e bőség zavarában tényleg csak annyit vesz el, amennyire valóban szüksége van!..Jézus hangja a kétségbeesés határán felkiáltójelet tapaszt e tanácsra, mely mára felszólítássá kell, hogy váljon: „Ne gyűjtsetek magatoknak kincset a földön!..“ Bele sem gondolunk, hogy: „esztelen, még az éjjel visszakérik tőled lelkedet“. (Lk 12,20) Mi az, ami maradandó életemben? Földi javainkat, mindent, amit birtokolni vélnénk, könnyen és egy szempillantás alatt felülírhatja változó világunk. Gondoljunk csak a nemrég történt olaszországi földrengések összeomló házaira, vagy a néhány évvel ezelőtti, városokat elsöprő cunami pusztítására. Háború, gazdasági válság, vagy akár egy rosszul felvett hitel felemésztheti anyagainkat. Ma egyre divatosabbá váltak az olyan születésnapi, karácsony-húsvéti meglepetések, amelyek élményt ajándékoznak. Még ebben a beszippantó fogyasztói közegben is ott a kiáltás a valódi értékek után. Érezzük, hogy az ilyen, és ehhez hasonló „élményeket“ raktározzuk el legmélyebben, a pénzzel kiválthatatlan, belső lenyomatokat. Mi az, ami maradandó lesz az életemben? A szeretet és annak cselekedetei: egy közös kirándulás, egy ölelés, egy meghitt beszélgetés, egy megbocsájtott hiba, a megajándékozottság érzése, hogy jót tettem, egy tál leves egy rászorulónak. Istenkapcsolatunkban is megvannak ezek a lelki megállók: egy bensőséges megosztás, egy mély imaélmény, egy békés lelkigyakorlat. Ne féljünk elcsendesedni, és a csendben dobogó szívünkre figyelni, s ebből a dobogásból kihallani szívünk legmélyebb vágyait. Hiszem, hogy nem a múlt héten kinézett modern számítógép, vagy a régóta áhított bőrcsizma lesz az, amivel legbelül találkozunk, hanem Isten szeretetre, örömre, békére szólító hangja, mint enyhe szellő susogása”(1Kir 19,12).
Feladat a mai napra: Időt szánok arra, hogy megvizsgáljam, hol tartok, mi a fontos az életemben, hol van a súlypont és merre dől inkább a mérleg? Ha házasságban élek, megbeszélem a párommal, mire jutottam. Ha egyedülálló vagyok, legközelebbi lelki beszélgetésemben szót ejtek róla. Imaszándékomba ma felveszem a világ gazdaságának egyensúlyba kerülését.