XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2024. január 17., szerda

Január 17.



Iz 30,18-21                         (Szemed látni fogja tanítódat)
Ám az Úr arra vár, hogy irgalmazzon nektek, és fölkel, hogy könyörüljön rajtatok. Mert igazságos Isten az Úr: Boldogok mind, akik benne bíznak. Valóban, Sion népe, te Jeruzsálemben élsz majd és nem kell többé sírnod. (Az Úr) irgalmas lesz hozzád, amikor meghallja hozzá kiáltó szavad; mihelyt meghallja, meghallgat. Bár a szenvedés kenyerét és a nyomorúság vizét adta neked az Úr, de ő, a te tanítód, nem rejtőzik el többé előled, és szemed látni fogja tanítódat. Ha meg akár jobbra, akár balra letérnél, füled hallani fogja mögötted figyelmeztető szavát: „Ez a helyes út, ezen járjatok!”

A mai idézetben Isten megígéri népének Izajás prófétán keresztül, hogy irgalmazni fog rajta, és hogy a szomorú helyzete meg fog változni. De Isten nem csak jóra fogja fordítani sorsát, hanem ő maga meg fog jelenni nekik. Az Úr, a te tanítód, nem rejtőzik el többé előled, és szemed látni fogja tanítódat. Itt Istent tanítónak nevezi. A szavak, amelyeket Isten mond, tanítás Izrael számára, azért az Úrra mint tanítójukra tekintenek. Bár sokszor látni akarták őt, - mert az emberi kapcsolatban is más, valakivel csak telefonon keresztül beszélni mint szemtől szembe -, de ez eddig még nem történt meg. Izajás ígérete  Jézus Krisztus megtestesüléseben valósult meg. Jézus Krisztusban, az Isten örök igéjében, láthatjuk a láthatatlan Istenünket és tanítónkat. Ő tanít minket az élet útjára, ő, aki magáról mondta: „Én vagyok az út, az igazság és az élet.” (Jn 14,6) Nap mint nap kisebb, nagyobb döntések előtt állunk, több út tárul elénk, több lehetőség kínálkozik nekünk. Olykor felmerül a kérdés: Melyik a helyes út? Aki jól ismeri Jézus tanítását, aki otthonos benne, meg fogja hallani belsejében a tanító hangját, aki azt mondja el neki, melyik utat kell választania: „Ez a helyes út, ezen járjál! Ez az én utam”. A helyes út nem feltétlenül a számomra vonzó út, vagy az, amelyet a többiek javasolnak, hanem az, amelyre Jézus megtanít és elvezet minket.
Feladat a mai napra: Ha a nap folyamán döntéshelyzetbe kerülök, Jézusra figyelek és meg próbálom megérteni, mire tanít engem.