XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2021. november 10., szerda

November 10.

 ApCsel 26,12-18                                            (küldelek, hogy nyisd meg a szemüket)

Amikor egyszer ilyen szándékkal Damaszkuszba mentem a főpapok meghatalmazásával és engedélyével, déltájban, király, napnál ragyogóbb világosságot láttam az úton, körülragyogott engem is, útitársaimat is. Mindnyájan földre hullottunk, s ekkor egy hangot hallottam, amint héber nyelven megszólított: Saul, Saul, miért üldözöl? Hiába rugdalózol az ösztöke ellen! Megkérdeztem: Ki vagy, Uram? - Jézus vagyok - felelte az Úr -, akit üldözöl. De kelj fel, és állj talpra! Azért jelentem meg neked, hogy terjesztője és tanúja légy annak, amit láttál, és amit majd még ezután fogsz látni. Megvédelek népedtől és a pogányoktól, akikhez majd küldelek, hogy nyisd meg a szemüket, s visszatérjenek a sötétségből a világosságra, a sátán hatalmából az Istenhez, hogy a bennem való hit révén elnyerjék bűneik bocsánatát, és részt kapjanak a megszenteltek között.

A fönti idézetben Szt. Pál megtérésének történetét olvashatjuk, amint azt Agrippa király előtt Jeruzsálemben a helytartóságok előtt elbeszélte. Pál elmeséli, hogy előbb keresztényüldöző volt, azt hitte, hogy azzal teszi az Isten akaratát, ha a keresztények vesztét okozza. De Jézus maga megállította őt a Damaszkuszi úton, ahol látomásban volt része. Megkérdezte: Ki vagy, Uram? - Jézus vagyok - felelte az Úr -, akit üldözöl. És küldetést ad népéhez és a pogányokhoz, hogy nyisd meg a szemüket, s visszatérjenek a sötétségből a világosságra, a sátán hatalmából az Istenhez, hogy a bennem való hit révén elnyerjék bűneik bocsánatát, és részt kapjanak a megszenteltek között. A küldetés, amit Jézustól kapunk, mindig az emberek és saját üdvösségünket szolgálja. Jézus volt az, aki először megnyitotta Pál szemét és megvilágosította őt az evangélium által, visszatérítette a sötétségből a világosságra, a sátán hatalmából az Istenhez. Mert hitt Jézusban, elnyerte bűnei bocsánatát. Milyen mély élmény lehetett Pál számára, hogy Isten megbocsátotta bűneit, annak dacára, hogy annyi ember vesztét akarta és okozta. Mennyire szégyellhette magát Pál saját tévedéséért. De miután megértette Isten igaz szándékát, nem akart már mást, mint az emberek üdvösségét szolgálni és ugyanabban a kegyelemben részesíteni őket, amiben ő maga részesült. Pál életében láthatjuk, hogy az ember sosem lehet túl bűnös ahhoz, hogy Isten hozzá intézett szava ne legyen még annál is erősebb. Ezért ne írjuk le saját magunkat se! Ha engedjük, hogy Isten igéje megszólítson minket, teljes fordulatot vehet a mi életünk is.

Feladat a mai napra: Ma engedem, hogy Isten megszólítson és útbaigazítson engem.