XVI. Benedek pápa:

"Fontos emlékeznünk arra, hogy a legnagyobb karitatív tevékenység éppen az evangelizáció, azaz „az Ige szolgálata”. Nincs jótékonyabb, azaz karitatívabb cselekedet a felebarát iránt, mint megtörni Isten Igéjének kenyerét, az evangélium jó hírének részesévé tenni, bevezetni őt az Istennel való kapcsolatba: az evangelizáció az emberi személy legnemesebb és legátfogóbb fejlődését segíti elő."
( XVI. Benedek pápa. Nagyböjti üzenet 2013).

2021. november 11., csütörtök

November 11.

 Róm 10,10-17                  (Hogyan higgyenek abban, akiről nem hallottak?)

A szívbeli hit ugyanis megigazulásra, a szájjal való megvallás pedig üdvösségre szolgál. Az Írás ugyanis azt mondja: Senki nem vall szégyent, aki benne hisz. Nincs különbség zsidó meg pogány között, mert mindnyájunknak egy az Ura, aki bőkezű mindazokhoz, akik segítségül hívják. Mindenki, aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül. De hogyan hívhatják segítségül, amíg nem hisznek benne? S hogyan higgyenek abban, akiről nem hallottak? S hogyan halljanak róla, ha nincs, aki hirdesse? S hogyan hirdesse az, akit nem küldtek? Ezért meg van írva: „Milyen kedves a jövetele annak, aki jó hírt hoz.” De nem mindnyájan engedelmeskednek az evangéliumnak. Ezért kérdi Izajás is: „Uram, ki fogadja hittel a szavunkat?” A hit tehát hallásból fakad, a hallás pedig Krisztus tanításából.

Szent Pál az első mondatban rávilágít arra, hogy a szívbeli hit által válhat csak igazzá az ember, a szájjal való megvallás pedig üdvösségre szolgál. Mit jelent ez? „Igazzá válni” olyan belső folyamat, amelyben pont a hit által átalakulhat belső világunk: azáltal, hogy hallgatom és elfogadom Isten igazságát, lépésről lépésre lecserélődik bennem a szubjektív meglátásom (ami sokszor előítéletekkel, pesszimizmussal, kételyekkel, át nem gondolt viselkedésmintákkal stb. van tele), és helyére kerül a igazság, a tudatos döntés a szeretet és a béke, vagyis a evangéliumi értékek mellett. Pál mondja: Mindenki, aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül. De itt van a patthelyzet: Hogyan hívhatják segítségül, amíg nem hisznek benne? S hogyan higgyenek abban, akiről nem hallottak? S hogyan halljanak róla, ha nincs, aki hirdesse? S hogyan hirdesse az, akit nem küldtek? VI. Pál pápa szerint minden keresztény ember Isten küldöttje, mert a keresztség szentsége által az egyház küldetésében részesül. „Az egyház, amely az evangelizálás gyümölcseként született, maga is az evangelizálás feladatát kapja Jézustól. Jézus visszatér az Atyához, de egyházát hagyja itt saját követeként. Őbenne Krisztus élete folytatódik. Elsősorban az a hivatása, hogy az ő küldetését, az ő evangelizáló művét folytassa. A keresztények közössége nem valami önmagába zárt közösség. Legbensőbb élete: imája, a szentírás és az apostolok tanításának hallgatása, a testvéri szeretet gyakorlása, a kenyértörés - mindezek éppen azáltal válnak életerősekké, hogy tanúságot tesznek mások előtt. Csodálkozást keltenek, megtéréseket idéznek elő, hirdetik a Jó Hírt. Az evangelizálás így válik az egész egyház közös művévé, amelyhez mindenki a saját munkájával járul hozzá a többiek javára. - Az egyház az evangélium hírnöke, de elsősorban önmagának hirdeti az evangéliumot. Az egyház ugyanis azok közössége, akiknek közös a hitük, közös a reményük. A hit és remény ébrentartásához szüksége van arra: hogy mindezt együtt vallják meg, együtt éljék, a szerető testvéri közösségben gyakorolják. Az egyháznak szüntelenül hallania kell, hogy mi is az, amit hisz, miért remél, mit jelent a szeretet főparancsa. Isten népe az egyház, de itt él a földön, ahol gyakran megkísértik a világ bálványai. Kell azért, hogy újra és újra hallja „Isten magasztos tetteit”, amelyek egykor az Úrhoz fordították, és amelyek révén most is mindig meghallja az Úr hívását és egyesüljön őbenne” (Evangelii nuntiandi, 15.). Ezek alapján Pál kérdését más módon kell feltennünk: Hogyan hallhatnak Istenről, ha az, aki küldött, nem hirdeti? Hogyan üdvözüljenek akkor, ha nem hallanak róla? Isten előtt átgondolom küldetésemet, és engedem, hogy szava lángra lobbantsa szívemet.

Feladat a mai napra: A mai napon kérem az Úrtól azt a bátorságot, hogy megvalljam hitemet azok előtt, akikhez küldött (elsősorban a családomban, munkahelyemen, közösségemben).